CEO KOMŠILUK SVAKOG SEPTEMBRA SJATI SE KOD ĐURIĆA! Šta li rade iza ograde kad se od domaćina Radeta čuju samo graja i smeh (video)
Foto: Youtube Printscreen RTV Mag

najlepše doba na selu

CEO KOMŠILUK SVAKOG SEPTEMBRA SJATI SE KOD ĐURIĆA! Šta li rade iza ograde kad se od domaćina Radeta čuju samo graja i smeh (video)

Srbija -

OBRENOVAC - Iako je ova godina za većinu vrsta voća i povrća bila veoma loša, proizvođači šljive mogu biti zadovoljni, jer je plava lepotica u ovim krajevima dobro rodila.

U domaćinstvu Đurića u Grabovcu već decenijama se održava tradicija pravljenja rakije šljivovice, a tih dana u dvorištu ove porodice okuplja se veliki broj prijatelja i komšija.

Tako je radio i njegov otac pa tako sad radi i domaćin Rade pokazujući svoj kazan od 120 litara koji će mu, veli, dati 40 litara blage što je "super i vrh".

Rade je poznat po dobroj šljivovici ali i veselju kad se ona peče u njegovom dvorištu. Ove godine je veoma zadovoljan jer je šljiva fantastično i rodila i prerodila - jedina pozitiva u ovoj veoma sušnoj godini. Pobrao je i pokupio sve tri i po tone, očistio od koštica, samleo - pa u kazan!

Nije krio ni suštinu recepta za dobru šljivu rekavši da je osnovno da šljiva bude baš zrela, da su sudovi besprekorno čisti i da je sve očišćeno od koštica...

Rade Đurić, šljivovica, Grabovac
foto: Youtube Printscreen RTV Mag

Pečenje traje dugo i nije neki naporan posao ali po ovoj vrućini stajati pored kazana i pre toga skupljati šljive nije lako.

Sem šljiva, Rade ima i veliki zasad dunja, a planira da dogodine zasadi još 200 stabala šljiva.

Kurir.rs/RTV Mag

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track