Otvoren jubilarni Šumadijski sajam poljoprivrede u Kragujevcu: Nikada više izlagača, očekuju se novi rekordi (FOTO)
Foto: D. Đusić

Otvoren jubilarni Šumadijski sajam poljoprivrede u Kragujevcu: Nikada više izlagača, očekuju se novi rekordi (FOTO)

Srbija -

Na kragujevačkom gradskom sajmištu otvoren je 20. jubilarni Šumadijski sajam poljoprivrede.

Prestižnu manifestaciju, koju Šumadija sajam pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca organizuje već pune dve decenije, u prisustvu brojnih izlagača, posetilaca, gradskih, državnih i diplomatskih zvaničnika, kao i državne sekretarke u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Livije Pavićević, danas je svečano otvorio gradonačelnik Nikola Dašić.

- Naša Šumadija poznata je po dobroj i plodnoj zemlji, ali pre svega po kvalitetnim, poštenim i vrednim domaćinima koji su uspeli da očuvaju dugu i bogatu tradiciju poljoprivrede. Danas poljoprivredom ne možemo da se bavimo kao nekada, već kako nauka i struka nalažu i upravo ovo jeste mesto gde možemo da vidimo novine i razmenimo iskustva. Sajam poljoprivrede je bolji, veći i lepši nego ikada i nadam se da ćemo se sledeće godine okupiti u još većem broju sa željom da poljoprivreda cveta, a sela budu sve naseljenija, poručio je Dašić.

1 / 5 Foto: D. Đusić

- Ovakve manifestacije su značajne za poljoprivrednike, ali i domaće i strane investitore, jer im pružaju priliku da se upoznaju sa potencijalima za saradnju i najnovijim dostignućima u oblasti agrara, kazala je državna sekretarka, Livija Pavićević. Ističući značaj poljoprivrede za ekonomski i ruralni razvoj, ona je naglasila da Srbija mora da gleda u budućnost i prati globalne trendove jer su promene u ovom sektoru brze i česte. Najvažnije je da država, poljoprivredni proizvođači, izvoznici, instituti, poljoprivredni fakulteti i kompanije budu deo istog tima i da jedni u drugima vide saveznike i partnere. Upravo je ovaj sajam izvanredna prilika da se sve zainteresovane strane povežu i budućom saradnjom doprinesu razvoju agrara u Srbiji, ocenila je Pavićević i poručila da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastaviti da sarađuje sa svima jer je to u interesu i države i poljoprivrednika.

Na ovogodišnjem Šumadijskom sajmu poljoprivrede, koji će trajati do 8. septembra, učestvuje više od 100 izlagača. Predstavljena su moderna tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, a nastupaju i poljoprivredni proizvođači, distributeri stočne hrane i opreme. Sajam poljoprivrede u Kragujevcu ove godine donosi brojne novine i sadržaje, a pripremljen je i bogat prateći program.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track