SABOROVANJE U ZNAKU BRANKA RADIČEVIĆA LOZNICA Vukov sabor od 9. do 15. septembra u Loznici i Tršiću
Foto: Kurir.rs/T.Ilić

SABOROVANJE U ZNAKU BRANKA RADIČEVIĆA LOZNICA Vukov sabor od 9. do 15. septembra u Loznici i Tršiću

Srbija -

Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija kod nas, čiji je cilj čuvanje sećanja na lik i delo reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864), biće održana 91. put, a počinje 9. i završava se u nedelju, 15. septembra, na Saborištu, u Tršiću, njegovom rodnom selu. Saborovanje će biti u znaku 200. godišnjice od rođenja srpskog pesnika Branka Radičevića, a tradicionalnu besedu na završnoj svečanosti održaće Nikola Selaković, ministar kulture.

Vuk Karadžić, Loznica
foto: Kurir.rs/T.Ilić

Svečano otvaranje saborovanja je u ponedeljak, od 20 časova, u Vukovom domu kulture gde će posle ‘‘Himne Vuku“ Stevana St. Mokranjca, posetioci videti film ‘’Prvi Vukov sabor“ Arhiva Jugoslovenske kinoteke. Pozdravnu reč uputiće predstavnik Grada Loznice, a potom sledi intermedijalni program posvećen muzici stihova Branka Radičevića, kojim se obeležava jubilej, dva veka od rođenja srpskog pesnika. Učestvuje Hor srbistike (nastavnici, saradnici i studenti Filološkog fakulteta u Beogradu), kojim diriguje profesor dr Minja Đurić. U okviru saborskih dana sledi više različitih programa.

Tako će u utorak, u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, biti predstavljena Matica srpska –’‘Vuk i letopis“, a o dva veka letopisa ustanove govoriće Selimir Radulović, glavni i odgovorni urednik časopisa, dok će o ‘‘Usmenoj rukoveti letopisa Matice srpske u kontekstu Vukove zbirke“, govoriti profesor dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović.

Toga dana Tango ansambl ‘’Libercuatro“ prirediće koncert u Vukovom domu kulture. Izložba ‘‘Porodične i kolektivne svetkovine“, uz projekciju filma ‘’Vidimo se za molitvu“ Narodnog muzeja iz Valjeva, na programu je u sredu, u Galeriji ‘‘Mina Karadžić“ dok će dan posle u Muzeju Jadra biće otvorena izložba akvarela 44. saziva kolonije „Sava2023“, koja je održana u Brodu (RS). Predstavljanje 31. izdanja srpskog narodnog ilustrovanog kalendara „Danica“ Vukove zadužbine i monografije „Sunce sija – folklorni i mitski obrasci u poeziji Desanke Maksimović“, autora profesora dr Boška Suvajdžića, zakazano je za petak u Stalnoj postavci slika Popovića dok će u subotu, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću biće otvorena izložba ‘’Kratke priče o rečima Vukovog kraja (kuća i pokućstvo)“, polaznika Škole istorije srpskog jezika ‘’’Tršić 2023’’. Toga dana će u Naučno-obrazovnom kulturnom centru “Vuk Karadžić“, u Tršiću, fototipsko izdanje s registrima ‘‘Poslovice’‘ Đure Daničića predstaviti Međunarodni slavistički centar dok će u dvorištu Vukove spomen-škole biti priređeno guslarsko veče. Subotnji program u Vukovom domu kulture uveče zatvara pozorišna predstava ‘‘Čučuk Stana, Srpkinja i Grkinja“ Narodnog pozorišta Timočke krajine ‘‘Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Poslednjeg dana saborovanja, na saborištu, u podne, počinje završna svečanost. Posle ‘‘Himne Vuku’‘, podizanja saborske zastave, obraćanja gradonačelnika Vidoja Petrovića i ministrove besede, biće izveden program ‘‘Oda Branku Radičeviću“ u režiji Milorada Damjanovića, za koji je izbor stihova pripremio profesor dr Radovan Knežević. Tradicionalnim saborskim poselom na istom mestu završavaju se programi ovogodišnjeg saborovanja.

Podsetimo, u dvorištu Vukove, tada obnovljene i osveštane spomen-kuće 17. septembra 1933. održano je prvo saborovanje i od tada se svake godine, uoči Male Gospojine, u Tršiću okupljaju poštovaoci njegovog dela. Organizatori 91. Vukovog sabora su Centar za kulturu ‘‘Vuk Karadžić’‘ i Grad Loznica uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture.

Kurir.rs/ T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track