Reka Ibar, nekada ponos ovog dela Balkana, presušila je usled rekordnih suša i visokih temperatura, što je izazvalo pravu ekološku katastrofu. Ribolovci i volonteri iz obližnjih mesta pokušavaju da spasu preostale ribe, koje sada preživljavaju u malim barama bez dovoljno kiseonika.

Na terenu je situacija dramatična, a meštani danima ne odustaju od borbe za očuvanje života u reci.

Kurir televizija Ekocid na Ibru: Reka presušila, ribe masovno uginjavaju - Meštani i volonteri potpuno bespomoćni u borbi protiv katastrofe!

Novinar Emir Ličina izveštavao je direktno iz korita reke Ibar, razgovarajući sa ribolovcem Petrom Jankovićem, koji je zajedno sa ostalim volonterima na prvoj liniji borbe protiv ove ekološke katastrofe.

- Stanje je izuzetno loše, kao što vidite oko nas. Suše su poslednjih mesec dana učinile svoje. Voda se povlači, a ribe ostaju zarobljene u malim barama bez kiseonika. Meštani su ovde, rade danonoćno da spasu što više riba, ali mogućnosti su ograničene - započeo je Janković.

366438-240906.01-09-19-04.still011.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Dok su volonteri premeštali ribe iz gotovo suvih delova reke u one sa više vode, Janković je objasnio koliko je teška borba sa vremenom.

- Ribe se povlače tamo gde ima vode, ali to nije dovoljno. Količina kiseonika opada, a mi ih prebacujemo na sigurna mesta, koliko možemo. Ova situacija je bez presedana - rekao je on.

366438-240906.01-09-44-08.still009.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Jedan od volontera, koji je danima na terenu, opisao je koliko je situacija teška i emotivno iscrpljujuća za sve koji su uključeni u ovu akciju spašavanja.

- Meštani su ovde već tri dana. Većinski smo uspeli da spasimo veće ribe, ali sve je to samo privremeno rešenje. Bez kiše, ovo neće stati - izjavio je volonter vidno iscrpljen.

366438-240906.01-11-43-06.still010.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Prognoze meteorologa ne ulivaju nadu - kiša se u ovom području uskoro ne očekuje, a svakodnevno opadanje nivoa vode preti da dovede do još većih gubitaka. Meštani i volonteri, iako hrabri u svojim naporima, suočavaju se sa nemilosrdnom prirodom i ljudskim nemarom koji je doveo do ovakve katastrofe.

- Ovo je tragedija za sve nas. Reka je bila izvor života i ponos ovog kraja. Sada se borimo da spasemo ono što je ostalo, ali plašimo se da je šteta već nepopravljiva - zaključio je Janković.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

RINA Reka Lim preti da se izlije kod Prijepolja