Danas i juče u Užicu, Čajetini i Zlatiboru oseća se dim i vidi se sivilo. Kako saznajemo to dolazi od požara koji se gasi u kanjonu reke Uvac.

Taj požar je na jako nepristupačnomm terenu, području gde ne može da kroči ljudska noga zbog visokih litica kanjona. Zbog nepokošene trave i četinarske šume velika je koncetracija dima, koji se uz jak vetar širi u niže predele.

Ovaj požar je u dubini oko kilometer i po na teritoriji Nove Varši i za sada nema opasnosti da se proširi, jer postoji prirodna prepreka reka. Ali, za svaki slučaj vozilo sa tri vatrogasca obilaze teritoriju opštine Čajetina, odnosno od manastira Dubrave i Dobroselice na Zlatiboru.

pozar-u-kanjonu-uvca--foto-mup-1a.jpg
Z.G. 
foto: Z.G.

Ovaj požar je na teritoriji opštne Priboj u mestu Prezna i aktivno ga gasi 20 vatrogasaca iz Prijepolja sa 8 vozila na onim mestima kojima mogu da priđu. Pored toga, koriste se naprtnjače sa vodom i pušta se pruga sa vatrogasnim crevima da bi se ugasila vatra u delu dokle mogu dopreti. Opožarena površina je oko 100 hektera, a požar je najverovatnije nastao udarom groma.

Za dva dana bila su tri požara na teritoriji Mokre Gore i Kremana, a u toku je dogašivanje požara u Šarganu u Mokroj Gori, koji je izbio u noći između utorka I srede usled udara groma u jedno stablo.

Taj požar je juče lokalizovan, a od 4. speptembra 15 vatrogasaca sa pet vozila iz Užica, Mokre Gore i Čajetine je gasilo. Danas se, prema rečima nadležnih, radi na dogašivanju požara u Šarganu, koji je zahvatio 80 ari i više nema otvorenog plamena, već se ponegde vidi samo dim.

Prethodna dva dana bila su još dva požara u Kremnima i Mokroj Gori, koji su sanirani, a njihov uzrok su takođe vremenski uslovi.