Slike suvog korita Ibra u blizini granice Srbije i Crne Gore uznemirile su javnost. Brzom akcijom Ribočuvarske službe ribe i drugi živi svet prebačeni su u deo gde ima vode, kaže šef Ribočuvarske službe u Kraljevu Slobodan Ilić.

U Kraljevu, kroz koje u poslednjem delu protiče Ibar vodostaj je veoma nizak, korito je prepolovljeno u odnosu na neku normalnu širinu, ali vodostaj je stabilan u poslednjih nekoliko dana.

Snimci presušenog korita nastali su na granici Srbije sa Crnom Gorom gde i izvire Ibar na planini Hajli. Takođe Ibar je presušio i na pojedinim mestima u Crnoj Gori gde su se odmah okupili ribočuvari, ribolovci, građani sa obe strane granice i počeli da spasavaju ribe i druge vodene životinje.

screenshot-20240907-100807.jpg
Screenshot RTS 
foto: screenshot RTS

Nažalost, nema ni padavina koje bi ovu situaciju popravili. U crnogorskim medijima pisalo se da je Ibar presušio zbog ekstremne suše, ali i zbog ljudskog nemara.

Čuli su se i apeli građanima Rožaja da smanje potrošnju vode jer se oni snabdevaju vodom upravo iz Ibra. Slobodan Ilić, šef Ribočuvarske službe u Kraljevu koja gazduje Ibrom na toj teritoriji kaže za RTS da je vodostaj stabilan a da je najteže na granici sa Crnom Gorom, u Špiljanima, gde je reka presušila u dužini od 800 metara do kilometra.

Kurir televizija Ekocid na Ibru: Reka presušila, ribe masovno uginjavaju - Meštani i volonteri potpuno bespomoćni u borbi protiv katastrofe!

"Ribočuvar na tom području obavestio je sve kolege da se krene u akciju spasavanja vodnog živog sveta", naveo je Ilić.

Kako je istakao, riba u tom toku je ostala u tim manjim virovima i moralo je da se krene odmah sa spasavanjem zbog niskog nivo kiseonika da ta riba ne bi uginula.

screenshot-20240907-100820.jpg
Screenshot RTS 
foto: screenshot RTS

"Brzom akcijom meštana, ribolovaca Ribočovarske službe krenuli smo u spasavanje ribe vraćajući je u tok gde ima dovoljno vode", rekao je Ilić.

Ilić je zahvalio lokalnoj samoupravi Tutina, Gorskoj službi spasavanja i članovima Rafting kluba koji su, kako je rekao, svojim terenskim vozilima omogućili da se prevezu boce sa kiseonikom kako bi riba preživela tokom prebacivanja do mesta gde ima dovoljno vode.

Napominje da je stanje ribljeg fonda u Ibru, prema monitoringu koji se radi svake treće godine, stabilno. Meštani u Gornjem toku Ibra svedoče da je ovakvih situacija bilo i u prošlosti, ali ne tako često i ne u poslednjih 20 godina.

Kurir.rs/RTS