Povodom 110. godišnjice čuvene "Bitke iznad oblaka" Udruženje građana "Gučevski marš" pozvalo je građane, poštovaoce istorije i slavnih dela naših predaka’’ da se pridruže maršu na Gučevo koji će danas biti održan.

Skup učesnika je ispred Pokrovske crkve lozničke, u pola osam ujutru, odakle se posle jutarnje molitve kreće ka Gučevu. Učesnici marša proći će Loznicom ka Trbušnici, a onda nastaviti do spomen-kosturnice na vrhu planine gde su 1914. godine borbe protiv Austrougara trajale 55 dana. Oni će prepešačiti nekih 11 kilometara, a nedaleko od odredišta srešće se sa učesnicima druge kolone koja istoga jutra kreće iz Banje Koviljače pa će zajednički stići na cilj.

loznica--gucevo.jpg
Kurir/T.I. 
foto: Kurir/T.I.

Polaganjem venaca kraj spomen-kosturnice na Gučevu danas će u pola 12, biti održana i zvanična svečanost obeležavanja godišnjica bitke iz Velikog rata. Govoriće predstavnik Grada Loznice, zatim Mladen Lazić iz Udruženja "Gučevski marš", a o borbama na Gučevu pričati Nikola Filipović, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Biće izveden i prigodan umetnički program.

loznica--mars.jpg
Kurir/T.I. 
foto: Kurir/T.I.

Borbe na Gučevu, poznate i kao "Bitka iznad oblaka", jedne su od najtežih u Velikom ratu, a trajale su od druge polovine septembra do početka novembra 1914. godine. To je bila jedna od prvih rovovskih bitaka na svetu, a u znak sećanja na bitku Udruženje rezervnih oficira i ratnika podiglo je 1929. godine spomen-kosturnicu na vrhu Gučeva u kojoj počivaju zajedno srpski i austrougarski vojnici.

loznica--pocast.jpg
Kurir/T.I. 
foto: Kurir/T.I.

Inače, u četvrtak je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio na Gučevu i položio venac na spomen-kosturnicu.

"Iako su mnoga teška poglavlja naše istorije odavno zatvorena, mi ih i dalje pamtimo i odajemo počast onima koji su dali život za Srbiju. Neka im je večna slava!", napisao je tim povodom predsednik na svom Instagram nalogu.

Kurir.rs/T.I.