Bošnjane, kod Varvarina, organizovalo je 19. po redu "Bošnjanijadu", tradicionalnu manifestaciju koja okuplja četiri sela u Srbiji sa istim imenom: Bošnjane (Varvarin), Bošnjane (Rača Kragujevačka), Bošnjane (Paraćin) i Bošnjace (Lebane), a prva je održana 2004. godine.

Domaćini su goste dočekali u centru sela uz pogaču i so, a zatim Bošnjance iz opština Paraćin, Rača i Lebane poveli u obilazak Manastira Svetog Apostola i Jevanđeliste Luke, gde ih je dočekao nastojatelj manastira Luka, kao i hram Svete Petke gde ih je sačekao sveštenik Aleksandar Lukić.

Domaćin i gosti takmičili su se u malom fudbalu, odbojci, basketu 3x3, šahu, nadvlačenju konopca, a manifestaciju su uveličali i predsednica opštine Varvarin dr Violeta Lutovac Đurđević sa saradnicima.

bosnjanijada-4.jpg
Kurir/Ž.M. 
foto: Kurir/Ž.M.

Predstavnik ekipe paraćinskog Bošnjana i odbornik u SO Paraćin Goran Kojić je zadovoljan programom susreta.

- Ovo je postalo nešto što nikad neće da se ugasi, imamo i sklopljene brakove, između Bošnjana kod Rače i našeg Bošnjana, imamo i neke ljubavi koje treba da se krunišu brakom, ali i pored tih ljubavi ima i prijateljstva i to neraskidivih prijateljstava koja su se iz godine u godinu samo pojačavala, izjavio je Kojić.
Oduševljena je i Svetlana Ceca Obradović iz Bošnjan, kod Rače Kragujevačke.

- Mi smo naredni domaćini, pripremaćemo se punom parom za "Bošnjanijadu" i nadamo se da će naši gosti biti zadovoljni, kao i pre četiri godine. Ovogodišnja "Bošnjanijada” je bila kao jedan izuzetno lep dan koji je protekao prijatno, rekla je ona.

bosnjanijada-2.jpg
Kurir/Ž.M. 
foto: Kurir/Ž.M.

Za Srđana Stojanovića iz Bošnjac, kod Lebana, najjači utisak je ostavila poseta Manastiru Svetog Apostola i Jevanđeliste Luke.

- Manastir je prelep, ja sam bio jednom u Bošnjanu ovde, ali manastir se u međuvremenu lepo izgradio i baš sam oduševljen, istakao je Stojanović.
Na kraju manifestacije proglašeni su i pobednici u sportskim takmičenjima kojima su predsednik Saveta MZ Bošnjane Marko Savić i članica Saveta dr Jasmina Rakić uručili pehare i diplome, predstavljeni su i najbolji pojedinci, kao i sveukupni pobednik - Bošnjane, kod Varvarina.