U Legatu Milića od Mačve u Kruševcu održano je Veče poljsko-srpske poezije, i razgovor o literarnoj komunikaciji dveju kultura. U programu su nastupili književnici Olga Lalić Krovicka i Dragan Jovanović Danilov.

Ž.M. VEČE SRPSKO – POLJSKE POEZIJE: U Kruševcu održana međunarodna kulturna manifestacija

Olga Lalić Krovicka rođena je 1980. godine u Šibeniku, poljsko-srpskog porekla. Diplomirala je srbistiku na Odseku za slavistiku Jagelonskog univerziteta u Krakovu (Poljska). Stipendista poljskog ministra kulture za 2007. i 2011. godinu. Počasni građanin carskog grada Sirmijuma (Sremska Mitrovica, 2014) i laureat nagrade „Misaonik“ (2014). Govori i piše: beloruski, ruski, slovenački i nemački jezik. Prevela je nekoliko zbirki pesama i proze sa Balkana, Srbije i Makedonije. Živi i stvara u Duklji na Karpatima (Poljska). Dragan Jovanovića Danilov, bard srpskog pesništva, dobitnik je mnogih značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu i direktor Narodne bibilioteke u Požegi. Danilov je govorio o svom nedavnom gostovanju u više poljskih gradova: Krakov, Krosno, Lođ... Posebno je istakao saradnju sa tamošnjim književnim časopisima i piscima. Danilov je predstavio, u prevodu na poljski knjige „Balkanska sijesta“ i „Homer predgrađa“.

Kamil Krovicki je pokolnio Legatu svoj dokumentarni film koji će biti naknadno emitovan u Legatu. Muzički program je realizovao Vladica Radojević, a program je vodio Nebojša Lapčević.