Velikim skupom kraj spomen-kosturnice na Gučevu danas je polaganjem venaca obeležena 110. godišnjica čuvene bitke na ovoj planini iz Velikog rata, poznate kao "Bitka iznad oblaka". Počast srpskim junacima koji su ovde 55 dana, u jesen 1914. zaustavili znatno nadmoćniju austrougarsku vojsku, čime su omogućili pripremu za veliku pobedu na Kolubari, odali su predstvanici Grada Loznice, Centra za kulturu "Vuk Karadžić" brojnih udruženja i društava koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Član Gradskog veća Marko Jovanović kazao je da su naši vojnici uspeli uzdajući se, pre svega, u svoju slogu, snagu i odlučnost da brane svoje porodice, da se odupru snažnijem neprijatelju i slome njegovu ofanzivu.

- Naši junaci koji su na oltar otadžine položili živote, ugradili ih u temelje srpske državnosti, bili bi sigurno ponosni kada bi videli ovu srpsku mladost, sve vas koji ste došli ovde. Loznica će uvek obeležavati i čuvati od zaborava i ovaj i svaki drugi datum naše slavne i herojske istorije. Hvala svima što na dostojanstven način čuvamo uspomenu na heroje gučevske bitke. Samo složni, ujedinjeni, možemo uraditi mnogo dobrih stvari za naš grad i našu državu Srbiju – poručio je Jovanović.

Kurir/T.I. VOLIMO I ČUVAJMO OVU ZEMLJU: Obeležena 110. godišnjica "Bitke iznad oblaka"

Ispred Udruženja "Gučevski marš" obratio se Mladen Lazić koji se zahvalio svima koji su danas pešačili oko jedanaest kilometara od Pokrovske crkve u Loznici, kao i iz obližnje Banje Koviljače, do spomen-kosturnice na Gučevu, a posebno deci i njihovim roditelkjima koji ih "u ovom teškom vremenu izvode na pravi put".

- Hvala braći preko Drine sa kojom dokazujemo da ta reka nije granica nego kičma srpstva i svima koji su došli da podrže naš marš iz mnogih mesta Srbije. Pozivam vas sve da volimo i čuvamo ovu zemlju, da budemo složni jer samo će sloga biti poraz vragu – kazao je Lazić dok je Nikola Filipović, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda, rekao da je "srpski vojnik uvek pobeđivao, fizički ili duhovno, a najčešće i jedno i drugo, zato što je uvek isključivo branio svoje ognjište".

Skup je počeo kada su stigli učesnici četvrtog "Gučevskog marša", najmasovnijeg do sada, sa više od 500 ljudi svih generacija, koji je ove godine posvećen generalu Pavlu Jurišiću Šturmu, komandantu Treće armije, čiji su lik nosili na majicama. Oni su stigli uz pesmu noseći veliki broj zastava. U prigodnom programu učestvovali su šesnaestogodišnji guslar Lazar Vitomir, član lozničkog društva "Vukove gusle", i etno-grupa "Lozice".

Gučevska bitka, odigrana u sklopu Bitke na Drini, trajala je od 8. septembra do 6. novembra 1914. godine. Bila je jedna od prvih rovovskih bitaka na svetu i jedna od najtežih borbi u Velikom ratu u kojoj su obe strane pretrpele velike gubitke. Austrijanci su kao spomen-kosturnicu svojim soldatima 1916. na vrhu planine podigli spomenik da bi po oslobođenju tu bili sahranjeni i srpski vojnici, a austrougarska obeležja zamenjena našim. Tako da je od 1929. to zajednička grobnica dve neprijateljske strane.