Ljubav prema otadžbini, poštovanje prema precima koji su krvarili za našu slobodu, ne dokazuju se rečima već delima, spremnošću da se ona pokaže postupcima. Baš to učinila je mlada porodica Vasiljević iz Loznice koja je juče bila među učesnicima četvrtog "Gučevskog marša", održanog povodom obeležavanja 110. godišnjice čuvene "Bitke iznad oblaka" iz Velikog rata.

U pola osam u nedelju ujutru, ispred Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici, našli su se Vasiljevići i krenuli na marš od 11 kilometara koliko ima do spomen-kosturnice na vrhu Gučeva. Zajedno tata Stefan sa suprugom Aleksandrom i petnaestomesečnom ćerkicom, koja je na cilj stigla u dečjim kolicima ukrašenim srpskom trobojkom.

banja-koviljaca--stizu-na-cilj.jpg
Kurir/T.I. 
foto: Kurir/T.I.

- Došli smo pešice i gurao sam kolica gotovo ceo put. Jedan deo su me, pred kraj, odmenila naizmenično dva čoveka iz kolone, i evo nas na vrhu planine. Hteli smo da učinimo ovo, prvi nam je marš, a moramo dati primer i drugima da probaju isto - kazao je Stefan zadovoljno na vrhu gde smo ih sreli odlično raspoložene.

On kaže da će ovo ponoviti i dogodine samo će njihova ekipa biti brojnija za novog člana.

- Sada nas je troje, a u decembru dobijamo novog člana, stiže još jedna ćerkica - kazao je nasmejani mladi tata, a supruga je uz osmeh samo pokazala na trudnički stomak.

Ima nas raznih. Nekima je teško da odu do najbliže prodavnice, a Vasiljevićima, otac, trudnica i beba, sa sve kolicima nije da pešače od Loznice do vrha Gučeva. Patriotizam na delu koji govori više od hiljadu reči. Oni su definitivno junaci "Gučevskog marša" u kojem su učestvovali i neki koji gaze osmu deceniju, svi vođeni poštovanjem prema precima i ljubavlju prema Srbiji.