Pre samo tri dana izveštavali smo o suši koja je pogodila reku Ibar. Prizor praznog korita i pomora ribe privukao je i veliku pažnju javnosti, jer se radi o reci koja važi za jednu od najznačajnijih na Balkanu.

Upravo zbog toga ekipa Kurira juče je ponovo obišla korito ove reke, a prizor je nestvaran.Voda se i pored suše naprasno ponovo pojavila u rečnom koritu.

366438-240909.00-19-31-01.still026.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Šta se zapravo dogodilo, kako je moguće da u samo tri dana reka čije je korito široko skoro 6 metara ostane bez vode, a zatim se ponovo napuni.

Uzrok ove neobične pojave istraživao je dopisnik Kurira Emir Ličina, koji danima prati ovu situaciju.

- Slučaj Ibar zaista polako postaje misterija. Ja ću podsetiti da smo pre samo tri dana na poziv meštana mesta Špiljani otišli do korita reke Ibar i tamo zatekli zaista strašne prizore. Snimili smo pomor riba, snimili smo prazna korita, nešto što se zaista ne pamti u tom delu zemlje. Tada su nam meštani rekli da se voda povukla, da se suočavaju sa velikim problemom.

366438-240909.00-17-13-21.still031.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Oni su tada pokušavali da sačuvaju ono što je ostalo od podvodnog sveta tako što su prebacivali ribu iz jednog mesta na drugo. Ono što su oni tada učinili zaista je nekako ostavilo utisak na sve koji su pomno pratili tu situaciju. U tu akciju uključeni su bili kako ribolovci, tako i meštani Novog Pazara, Tutina, Rožaja i svih okolnih mesta. Posebno su tu bili prisutni ljubitelji prirode - izvestio je Ličina.

Nakon tri dana, međutim, ukazao se veoma neobičan prizor.

366438-240909.00-19-45-14.still027.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Nakon samo tri dana mi smo odlučili da ponovo odemo do istog mesta. Dakle, ponovo smo bili juče u mestu Špiljani, ponovo smo obišli korito reke Ibar, ali tamo nas je zaista dočekao neverovatan prizor. Vode je na istom tom mestu bilo! Razgovarali smo sa meštanima koji su takođe bili iznenađeni. Nikome nije jasno šta se dogodilo, kako je moguće da samo u tri dana korito ponovo bude ispunjeno vodom.

kurir televizija PRAVO ČUDO NA IBRU, KURIR NA LICU MESTA! Izvor reke presušio, nastao pomor riba, a onda se dogodilo nešto potpuno neobjašnjivo!

- Dobili smo informaciju da je u mestu Rožaje u Crnoj Gori padala kiša, ali da nije bila toliko jaka da bi ponovo mogla da napuni toliko vode. Moramo naglasiti da se ovaj deo nalazi na samoj granici između Srbije i Crne Gore. Pojavile su se neke informacije da je uzvodno u tom crnogorskom delu neko nelegalno gradio nešto na samom koritu reke.

Ekipa je pokušala da sazna nešto više o uzroku čudne pojava, ali ni oni nisu imali odgovor.

- Mi smo pokušali da saznamo nešto i o tome, pa smo pitali ribočuvare koje smo zatekli u mestu Špiljani, ali i oni su bili zatečen i nisu imali objašnjenje.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir televizija POPLAVE DOLAZE IZ CRNE GORE Meteorolog: Padavine u Srbiji prestaju, ali će ih biti na jadranskoj obali BUJICE DONOSE IBAR I LIM