Tradicionalna kulturna manifestacija "Padeški kladenac" 38. put okupila je folklorne i pevačke grupe, pevače i soliste na tradicionalnim instrumentima iz Rasinskog i okolnih okruga. Šesnaest prijavljenih kulturno-umetničkih društava su, posle podizanja zastave Sabora uz zvuke frule, prodefilovali ispred velikog broja posetilaca.

Pod pokroviteljstvom Grada Kruševca, program su organizovali Kulturni centar Kruševac, KUD "Polet" iz Padeža, Mesna zajednica Padež i Crkvena opština Padež. Prisutne goste, učesnike i organizatore pozdravila je Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra Kruševac, a manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Darko Andonov.

Kurir/Ž.M. "PADEŠKI KLADENAC" 38. PUT: Održan Međuokružni sabor narodnog stvaralaštva centralne Srbije (FOTO)

U porti crkve Presvete Bogorodice u Padežu održana je tradicionalna likovna kolonija i otvorena izložba starinskih zgotovljenih jela. Umeće u spremanju jela pokazali su: Etno udruženje "Kukljinsko prelo" iz Kukljina, KUD "Krivelj" iz Bora, KUD "Bistrica" iz Dvorana, KUD "Polet" iz Padeža i KUD "Radomir Jakovljević - Jakša" - Etno sekcija iz Velike Lomnice.

Na Saboru je izabrana najlepša devojka Sabora, ovogodišlja titula Saborice pripala je Teodori Stefanović iz Konjuha. "Naj baka" je Stana Germanović iz Krivelja, a titula "Naj dilbera" pripala je Nikoli Stankoviću iz Padeža.

Program je pratio selektor Saveza amatera Srbije Dragoljub Milosavljević, koji će odabrati najbolje i preporučiti za učešćena Republičkoj smotri narodnog stvaralaštva Srbije.