U Sremskoj Mitrovici lokalna samouprava odlučno je krenula u rešavanje problema nelegalno uzurpiranih javnih površina koje su pojedinci koristili kao auto-placeve.

U roku od sedam dana, ovi prostori u Laćarku su očišćeni i vraćeni svojoj pravoj nameni, čime je istaknuto da se slične prakse više neće tolerisati.

Samo u Laćarku i Sremskoj Mitrovici pronađeno je sedam lokacija gde su javne površine nepropisno korišćene za prodaju automobila.

Kako bi se osiguralo dugoročno rešavanje ovog problema, gradske vlasti planiraju ponovno uvođenje kamiona-pauka, koji bi služio za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila. Pauk nije bio u upotrebi u Sremskoj Mitrovici od 2018. godine.

Iako su gradske vlasti u više navrata pokretale akcije za uklanjanje automobila postavljenih na javnim površinama radi prodaje, pojedini vlasnici vozila i dalje krše propise, koristeći te prostore kao improvizovane auto-placeve. Ovakva praksa u Laćarku izazvala je nezadovoljstvo građana, zbog čega je grad odlučio da preduzme rigoroznije mere.

U telefonskoj izjavi, gradonačelnik Sremske Mitrovice je potvrdio da više neće biti upozorenja za vlasnike nepropisno parkiranih automobila, već će vozila biti uklonjena uz pomoć pauka. Ova odluka doneta je nakon što prethodne akcije nisu dale očekivane rezultate.

„Nažalost, uprkos naporima koje smo uložili u edukaciju i upozorenja, situacija se nije promenila. Stoga smo bili primorani da pređemo na oštrije mere“, izjavio je gradonačelnik. „Svako vozilo koje bude nepropisno parkirano na javnim površinama biće uklonjeno bez daljih upozorenja.“

Ove mere stupaju na snagu odmah, a nadležni organi će pojačati kontrolu u Laćarku kako bi osigurali sprovođenje odluke. Gradonačelnik je apelovao na sve građane da poštuju propise i ne koriste javne površine za parkiranje ili prodaju vozila, naglašavajući da su ove akcije preduzete u interesu svih stanovnika i očuvanja urednosti javnog prostora.