Situacija na reci Ibar se stabilizovala i voda u delovima u kojima je nedavno presušila ponovo teče, rekao je danas ribočuvar Muzafer Hot.

On je u emisiji novopazarskog radija "Sto plus" naglasio da nivo vode još uvek nije zadovoljavajući te da je "potpuno neverovatno da se korito reke napuni nakon samo jedne kiše".

- Zaista je nesvakidašnja situacija da se ovako brzo normalizuje stanje i da se napune pojedini virovi koji imaju dubinu i do osam metara. Još uvek nije dostignut zadovoljavajući nivo vode u reci, ali obzirom da se najavljuje kiša narednih dana očekujemo potpunu normalizaciju - rekao je Hot.

Dodao je da je 90 odsto ribljeg fonda spašeno nakon akcije u kojoj su učestvovali meštani, ekološki aktivisti i brojni ribolovci iz Tutina i Novog Pazara.

- Plemenite vrste ribe poput pastrmke, lipljana, mladice kojih najviše ima u Ibru osećaju kada voda pada i same se povlače u dubinu tražeći spas. Zahvaljujući akciji građana, ribolovaca i gorske službe spašavali smo ribe i prebacivali ih na mesta gde voda normalno teče - naveo je Hot.

On je kazao da reka Ibar nije zagađena, ali da ljudi svojim nesavesnim ponašanjem u velikoj meri narušavaju njeno stanje.

Prema njegovim rečima slična situacija, da reka Ibar presuši, desila se i 2009. godine.

Dug sušni period doveo je do toga da je tokom prošle nedelje Ibar u blizini granice Srbije i Crne gore presušio, što je ugrozilo rečni eko sistem.

(Kurir.rs/Beta/Preneo: Đ. M.)