KIKINDA - Za dr Milana Brkina iz Kikinde, može se reći da je majstor za karate, moćne mašine, oruđa i dobra dela. Svojevremeno je za svoju dušu napravio vozilo hamer. I tu nije stao. Ideju da sebi sagradi čamac baš je razradio i pre nekoliko godina napravi jahtu “Viktorija”, dugu 13 metara. U Zavodu za intelektualnu svojinu patentirao je elektromagnetni vibracioni oscilatorni simulator stopala i doktorirao u Evropskom centru za mir i razvoj pri Ujedinjenim nacijama. Pre nekoliko dana iznenadio je sugrađane i čelnike Gradske uprave. Izradio je repliku topa i poklonio ga rodnom gradu.

screenshot-20240911-215928.jpg
Kurir/S.U. 
foto: Kurir/S.U.

Top poslednjih dana privlači pažnju prolaznika ispred Gradske kuće. Već se uveliko traži i njegova stalna lokacija, na kojoj će se adekvatno čuvati. Sagovornik Kurira prriznaje da ga je za ovaj poduhvat motivisao važan događaj iz domaće istorije, ali ne samo to:

napravio-top-foto-s.u..jpg
Kurir/S.U. 
foto: Kurir/S.U.

- Top sam napravio povodom odluke iz 1882. godine, kada je na Skupštini 7. marta predloženo i usvojeno da Kneževina Srbije postane Kraljevina Srbije i da knez Milan postane kralj. Tada je nastala novovekovna srpska država. Želja mi je bila da napravim nešto neobično i nesvakidašnje i da rodnom gradu ostavim u amanet- pojašnjava dr Brkin i dodaje da je repliku topa pravio godinu dana:

napravio-hamer-foto-s.u..jpg
Kurir/S.U. 
foto: Kurir/S.U.

-Njegove dimenzije su proporcionalne i kopirane u razmeri 1:1. Težak je između 500 i 600 kilograma, a dugačak 3,5 metra- navodi dr Brkin i potvrđuje da je ovo privremena lokacija:

dr-milan-brkin-foto-s.u..jpg
Kurir/S.U. 
foto: Kurir/S.U.

-Naći ćemo neko lepo mesto, gde će se top čuvati na adekvatan način. Želja mi je da top postane jedan od simbola grada. Ovako nešto niko ne radi u Evropi, a to su potvrdili ljudi koji se bave izradom i restauracijom- kaže doktor za dobra dela. Kikinđani dr Brkina već dobro znaju po njegovom patentu za rehabilitaciju stopala, a čekaju ga još tri patenta u vezi sa rehabilitacijom.

Veliko srce od srca

Vrhunski sportista, preduzetnik i lokalpatriota na rodni grad je mislio i prošlog leta kad je na igralištu u centru postavio veliko srce U njemu se prikupljaju čepovi plastičnih ambalaža za humanitarnu akciju "Čepom do osmeha":

- U sportu sam od rane mladosti, a kao preduzetnik i Kikinđanin, mislim da imam obavezu da budem društveno odgovaran. Rezultat toga jeste i ovo veliko metalno srce- rekao je tada dr Brkin.