Manifestacija „Dani Radojke i Tineta Živkovića“ održana je po 13. put u Globoderu, u rodnom selu čuvene i svetski priznate umetnice na harmonici Radojke Živković.

Program se tradicionalno izvodi u znak sećanja na najpoznatiju harmonikašicu, koja je već u dvanaestoj godini postala profesionalac, i kompozitorku velikog broja narodnih pesama, na njen umetnički rad i doprinos kulturi ali i kao sećanje na njenog supruga Milutina Tineta Živkovića koji joj se pridružio 1941. godine.

radojka-i-tine-zivkovic-foto-vikipedia.jpg
Kurir.rs/Ž.M. 
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Kruševac je prošle godine obeležio stogodišnjicu rođenja velike umetnice, koja je sa 9 godina svirala na Radio Beogradu, sa 12 bila pobednik takmičenja harmonikaša u Soko Banji, njen budući suprug je osvojio drugo mesto, a zajedno su snimili više desetina gramofonskih ploča i drugih nosača zvuka.

Ovaj bračni par je ostavio neizbrisiv trag u svetskoj muzici održavši više od dvanaest hiljada nastupa širom nekadašnje Jugoslavije i sveta (Austrija, Australija, Nemačka...) i preko hiljadu humanitarnih koncerata.

Kurir.rs/Ž.M. DANI RADOJKE I TINETA ŽIVKOVIĆA: U Globoderu održana tradicionalna kulturna manifestacija (foto)

Radojka je zabeležena u Ginisovoj knjizi rekorda, kao harmonikašica sa najdužim stažom profesionalnog nastupanja u svetu u trajanju od 71 godine.

Sa svojim sinovima, visokoobrazovnim muzičarima, imali su brojne zapažene koncerte.

globoder-4.jpg
Kurir.rs/Ž.M. 
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Ova tradicionalna manifestacija okupila je brojne ljubitelje muzike, umetnosti i kulture, a nastupili su i razni vokalni i instrumentalni solisti. Nastupili su Srba Mišković Bošnjanac, Milica Gogin, Vlado Simonović, Darko Antić, Željko Damljanović i Marina Lukić, kao i mladi talentovani izvođači. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture RS i Grad Kruševac, a organizatori Kulturni centar Kruševac i Mesna zajednica i Kulturno- umetničko društvo „Radojkini kolo“ iz Globodera.