Župska berba u Aleksandrovcu održaće se 59. put i trajaće od danas do nedelje kada će se organizovati brojne i različite kulturno-umetničke i sportske aktivnosti za sve uzraste i kategorije građana.

Manifestacija je počela u 11 časova programom “Najmlađi pozdravljaju berbu”, koji obuhvata defile i maskenbal dece iz Dečije ustanove „Naša radost“ na Vinskom trgu kod Fontane vina.

“Kofer teatar” iz Beograda će u 12 sati održati dečiju predstavu na istom mestu. Program “U predvečerju Župske berbe” predstavlja svečani defile učesnika ove manifestacije Vinskom ulicom do Fontane vina u 19, a svečano otvaranje „Župske berbe“ zakazano je za 20 sati centru varošice.

aleksandrovac-centar-varosice.jpg
Kurir.rs/Ž.M. 
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Planiran je muzičko-scenski program i Vinski sevdah u dva čina. Učestvuju: Kao nekad …glumci, Belgrade soul sekste i, Trubački orkestar Danijela. Petak će početi otvaranjem Izložbe poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije “Plodovi ubrani u nedrima Župe” u Srednjoj školi „Sveti Trifun“ u 11 sati, zatim će u 12 sati na Vinskom trgu biti otvaranje popularne kraljice Župske berbe - Fontane vina.

Za 13 sati je zakazano otvaranje izložbe “Vinski letopis Srbije SANU, Izložba lovačkih trofeja u Lovačkom udruženju „Župa“ je u 15, a u 16 h kod Fontane vina imaće koncert učenici Muzičke škole „Stevan Hristić“. U Zavičajnom muzeju Župe u 18 sati biće prikazana knjiga Stevice Karapandžića “Vojvoda Petar Bojović – Razmatranje vojne moći”, a u 20 sati na sceni kod Fontane vina počinje koncert Legacy benda,a zatim u 21 sat nastupiće Amadeus bend. Dečiji festival folklora “Hajde povedi veselo” rezervisan je za subotu u 10 sati na Vinskom trgu, zatim sledi “Župska svadba” u 12 sati. U 13 i 30 biće organizovan Međunarodni festival folklora, koji sledi posle svečanog defilea učesnika. za ljubitelje fudbala, na stadionu FK “Župa” u 15 časova predviđena je revijalna fudbalska utakmica veterana FK “Župa” i FK “Crvena zvezda”. U 20 sati nastupiće Husa Alijević i Movie bend, a u 22 predstaviće se Džejla Ramović.

Subota - poslednji dan manifestacije počinje tradicionalnim pečenjem vola na ražnju na Vinskom trgu u 9 sati, u organizaciji Udruženja “Drakće i drugari” i Mesare “Kod Drakčeta”, a u 10 sati je Dečiji festival folklora.

U 11 sati počeće prijateljska utakmica između FK “Župa” i FK “Vukovi” (pioniri i petlići), a u 13 sati nastupiće još jednom učenici Muzičke škole “Stevan Hristić”. U 14 časova nastavlja se Festival folklora, u 18 h je Festival narodne muzike “Vino i pesma – Župa 2024”, a ovogodišnji program biće zatvoren koncertom Zorice Brunclik.