Učenici Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ iz Sremske Mitrovice plasirali su se na evropsko takmičenje „Šta znaš o saobraćaju“ i sutra, 13. septembra 2024. godine, kreću put Pariza kako bi predstavljali Srbiju. Ovim povodom danas su se u školi medijima obratili njihova nastavnica Biljana Gavrilović, ujedno i mentorka tima, kao i dvoje učenika koji su se kvalifikovali za ovo prestižno takmičenje.

„Naša škola ima dugu tradiciju učešća na saobraćajnim takmičenjima, a ove godine smo ponosni što imamo dva učenika, Ivu Lukić i Savu Gavrilovića, koji su se plasirali na evropski nivo,“ rekla je Biljana Gavrilović, nastavnica tehnike i tehnologije i voditeljka saobraćajne sekcije. „Poslednji put smo bili na evropskom takmičenju 2016. godine i sada, nakon osam godina, ponovo imamo priliku da se pokažemo na međunarodnoj sceni.“

unnamed2.jpg
Kurir.rs/D.Š. 
foto: Kurir.rs/D.Š.

Na republičkom takmičenju, Iva Lukić, učenica sedmog razreda, osvojila je prvo mesto u kategoriji devojčica do 12 godina, dok je Sava Gavrilović, učenik šestog razreda, zauzeo drugo mesto u svojoj kategoriji. Njih dvoje su se, zajedno sa još dvoje učenika iz drugih škola, plasirali u srpski tim koji će se takmičiti u Parizu.

„Pripreme su bile intenzivne i trajale su čitavo leto. Učestvovali smo u treninzima i teorijskim pripremama organizovanim od strane Auto-moto saveza Srbije,“ istakla je nastavnica Gavrilović, dodajući da je koncept evropskog takmičenja složeniji od republičkog, sa novim izazovima u teorijskom i praktičnom delu.

unnamed3.jpg
Kurir.rs/D.Š. 
foto: Kurir.rs/D.Š.

Učenici su pokazali veliko uzbuđenje i posvećenost pred put. „Veoma sam uzbuđena i srećna što ću imati priliku da pokažem sve što smo naučili tokom priprema,“ izjavila je Iva Lukić. Sava Gavrilović je dodao: „Očekujem da damo sve od sebe i ostvarimo dobar rezultat kao tim.“

unnamed1.jpg
Kurir.rs/D.Š. 
foto: Kurir.rs/D.Š.

Evropsko takmičenje „Šta znaš o saobraćaju“ okuplja najbolje mlade poznavaoce saobraćajnih pravila iz raznih zemalja, a timovi se takmiče u teorijskim i praktičnim zadacima koji se tiču bezbednosti u saobraćaju.