Posle upozorenja Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog hidrometeorološkog zavoda na obilne padavine (narandžasti meteoalarm) od danas uveče i u nedelju na području Mačvanskog upravnog okruga, kada se očekuje velika količina padavina od 20 do 40 litara u periodu od 24 do 36 sati kao i olujni vetar u nedelju, večeras se oglasio Gradski Štab za vanredne situacije u Loznici.

U skladu sa upozorenjem o opasnim vremenskim pojavama koje su takvog intenziteta da mogu predstavljati veliku opasnost za bezbednost ljudi, njihovu imovinu i životinje, Štab je preduzeo sve neophodne prventivne aktivnosti u saradnji sa javnim preduzećima, ustanovama i organizacijama u našem gradu, stoji u saopštenju.

loznica--oglasio-se-gs.jpg
T.Ilić 
foto: T.Ilić

- Nadležne komunalne službe i radne timove zaduženi su da prate vodostaj na rekama, posebno u zonama gde može doći do iznenadnih bujičnih poplava, odrona i klizišta. U pripravnosti će biti nadležne komunalne službe i ostali subjekti koji su osposobljeni za reagovanje na zaštiti i spasavanju od poplava i olujnog vetra koji poseduju materijalna sredstva za ove potrebe – kamione, bagere, utovarivače kao i ljudstvo kako bi mogli pravovremeno i brzo da reaguju ukoliko se za to ukaže potreba - saopštio je Štab.

Istovremeno se apeluje na građane da posebno u periodu kada je najavljen jak olujni vetar, koji može ugroziti njihovu bezbednost, bez preke potrebe ne napuštaju svoje domove i vreme ne provode na otvorenom prostoru. Apel je upućen i građanima koji žive u blizini vodotokova, a mogu biti ugroženi, da budu pripravni, prate vodostaj na reci kao i uputstva štaba za vanredne situacije.

Kurir.rs