Dan uoči završene svečanosti 91. Vukovog sabora biće održana tradicionalna sportsko-rekreativna manifestacija "Pokreni točak zdravlja" najavljeno je iz Turističke organizacije grada Loznice (TOGL). Start vožnje je sa šetališta ispred lozničkog Vukovog doma kulture, a cilj u sedam kilometara udaljenom Vukovom Tršiću.

Prema rečima Snežane Perić, direktorice TOGL, pre glavne ispred turističkog info-centra, danas u 10 časova, biće održana "vožnja biciklićima" za mališane od dve do šest godina, koje će zabavljati animatori. Skup i registracija ostalih biciklista je ispred Vukovog doma kulture od pola jedanaest, a pola sata kasnije planiran je početak vožnje.

Učesnici tokom vožnje prolaze kroz prigradsko naselje Klupci gde će biciklisti napraviti pauzi i posetiti tradicionalnu manifestaciju "Pitijadu" koju organizuje Udruženje "Kalina". Posle degustacija slanih i slatkih pita nastavljaju vožnju do igrališta kod "Vukove spomen škole" gde će biti priređeno takmičenje biciklista u više disciplina.

loznica--bajsom-do-trsica.jpg
Kurir/T.I. 
foto: Kurir/T.I.

Organizatore ne brine najava pogoršanja vremena, navode da su samo jednom u prethodnih desetak godina morali da odlože "Pokreni točak zdravlja" i veruju da neće morati to da učine danas. Kažu da je najavljeno oblačno vreme, sa temperaturom od 15 stepeni što je odlična za vožnju. Ako se baš desi da kiša bude jača vožnja će biti održana neke druge subote, o čemu će dati blagovremeno saopštenje na društvenim mrežama.

"Pokreni točak zdravlja" obično okupi od 200 do 300 registrovanih učesnika, a dešava se da toga dana kompletne porodice krenu u okretanje pedala do Tršića. Saobraćajna policija i ekipa Hitne pomoći brinuće o bezbednosti učesnika, a pedale mogu okretati svi bez obzira na godine, samo da kiša sve ne pokvari.