U Sremskoj Mitrovici u toku je sveobuhvatna rekonstrukcija dela Opšte bolnice, sa fokusom na Urgentni prijem. Grad je za ove radove izdvojio 20 miliona dinara, a cilj je poboljšanje uslova lečenja za više od 350.000 građana koji koriste usluge ove bolnice.

Prema rečima direktora bolnice, Vojislava Mirnića, deo radova je već završen – izgrađena je sala za hitne hirurške intervencije, renoviran je deo rentgena, dok se radovi nastavljaju na čekaonicama ovog sektora. U planu je i spuštanje krova, nadogradnja dela zgrade odmah nakon ulaza u Urgentni centar, kao i ugradnja novih vrata koja će povećati prostoriju. Završetkom radova na garaži, koja je u završnoj fazi, nastavljaju se radovi u delu Urgentnog prijema će ponovo biti otvoren, zajedno sa novim šalterom za prijem pacijenata.

457799844-882219146675786-2356270698613202417-n.jpg
D. Š. 
foto: D. Š.

„Mesto gde se nekada nalazio trijažni deo biće potpuno srušeno, a na tom mestu će se izgraditi novi ulaz i Urgentni prijem, koji će raditi 24 sata i biti u potpunosti na usluzi građanima i pacijentima. Ovde će pacijenti odmah dobijati informacije gde da se upute i kojem specijalisti da se obrate“, rekao je Mirnić.

Trenutno su radovi u toku kod Urgentnog prijema, garaža i hodnika koji vode ka hirurškom bloku. „Prešli smo na radove od radiološkog hodnika prema novoj operacionoj sali, koja je predviđena za male i lake hirurške intervencije. Oprema se već postavlja, a uskoro će stići hirurški stolovi, lampe i ostala oprema. Počeli smo s radovima na plafonima i osvetljenju, čime ćemo značajno osvetliti hodnike i omogućiti prijatniju radnu atmosferu za zaposlene, kao i udobnost za pacijente, koji su nam prioritet,“ dodao je direktor.

Kurir/D.Š. U Sremskoj Mitrovici u toku je sveobuhvatna rekonstrukcija dela Opšte bolnice

Gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović, obišao je danas radove i istakao važnost ovih investicija. „Kako smo i najavili pre 30 dana, zdravstvo je jedan od najvećih prioriteta našeg grada. Adaptacija prostora je ključna kako bi pacijenti imali prijatnije iskustvo, a zaposlenima omogućili bolje uslove rada. Plan je da do dana grada, najkasnije do 1. decembra, Urgentni prijem bude potpuno funkcionalan i modernizovan.“

Nedimović je takođe istakao da su u planu i dodatna unapređenja sistema specijalističkih pregleda, s ciljem smanjenja lista čekanja. „Zajedno s Ministarstvom zdravlja radimo na unapređenju procesa zakazivanja specijalističkih pregleda, a sledeće nedelje će lekari Opšte bolnice krenuti na obuku za rad sa magnetnom rezonancom u Kliničkom centru Srbije,“ rekao je Nedimović.

Nabavka magnetne rezonance i modernizacija opreme deo su dugoročnog plana ulaganja u zdravstveni sistem Sremske Mitrovice.

„Već je direktor bolnice odredio prostor gde će biti smeštena magnetna rezonanca. Suština je da radimo na prioritetima u zdravstvu. Moramo to da činimo zbog naših građana, a ovi radovi su samo početak dugog niza unapređenja koje planiramo,“ zaključio je gradonačelnik.

457828656-540784691802223-1520369278055097379-n.jpg
D. Š. 
foto: D. Š.

Gradonačelnik je takođe potvrdio da je dokumentacija za izgradnju novih bolničkih kapaciteta kompletirana i spremna za realizaciju, u skladu sa finansijskim planom Ministarstva za javna ulaganja.

„U razgovoru sa ministrom za javno ulaganje dobijena je informacija da je kompletna dokumentacija koja se tiče dozvola i svih ostalih pretećih stvari vezano za Ministarstvo za javno ulaganje kompletirana. Naša dokumentacija je spremna i, u skladu sa finansijskim planom ministarstva, možemo krenuti u realizaciju. To, naravno, zavisi od njihovih budžeta i svih ostalih faktora. Očekujem da vrlo brzo, u narednih desetak do petnaest dana, u Sremskoj Mitrovici budu i premijer i ministar za javno ulaganje, kako bismo dobili bliže informacije o daljim koracima,“ izjavio je Nedimović.

Nedimović je najavio i planove za izmeštanje Mitrovačke Hitne pomoći. Prema njegovim rečima, Hitna pomoć biće premještena u deo grada gde se nalazi Zdravstvena stanica u ulici dr Dušana Popovića.

„Ova stanica će prerasti u veliku Hitnu pomoć, koja će biti dostupna svim delovima grada. Planiramo da osiguramo dovoljno prostora za parkiranje kako bi građani imali jednostavan pristup,“ izjavio je Nedimović.

Rekonstrukcija sremskomitrovačke bolnice donosi značajne promene, ne samo u vidu modernizacije prostora, već i kroz unapređenje zdravstvenih usluga, od kojih će koristi imati kako građani Sremske Mitrovice, tako i šire okruženje.