Ako neko pita, u Klupcima kod Loznice najbolja je smotra pita, reče jedan od posetilaca održane ‘‘Pitijade’‘ u domu kulture ovog prigradskog naselja. Pravi praznik za nepca, velika smotra slatkih, slanih i pita savijača, lepih dok se gledaju, a još boljih kada se probaju, koji četrnaesti put organizuje ovdašnje Udruženje žena ‘‘Kalina’‘.

loznica--nagradjene.jpg
Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

Organizovanje ove manifestacija počelo je sa željom da se predstavi što više domaćica, a najpre očuva tradicija spremanja naših jela na stari način, kao u vreme naših baka i prabaka kada je sve bilo ukusno i prirodno, i u hrani nije bilo ‘‘hemije’‘. Mada su se nad gradom nadvili olovni oblaci, a temperatura više bila novembarska nego primerena kraju leta, domaćice su se ponovo pokazale u najboljem svetlu i učestvovale u velikom broju.

Prema rečima predsednice ‘‘Kaline’‘ Grozdane Đukanović u takmičarskom delu bilo je 27 pita, osim toga žene koje nisu želele da se nadmeću donele su u znak podrške čak 17 pita, a još 10 je bilo spremljeno da se okrepe učesnici biciklističke vožnja ‘‘Pokreni točak zdravlja’‘, pa je tako za danas spremljeno više od 50 pita različitih ukusa.

loznica--slatko.jpg
Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

Predsednica ‘‘Kaline’‘ bila je vrlo zadovoljna kako su se domaćice postarale da pripreme raznovrsnu ponudu i ocenila da su se sve učesnice potrudile pa su pite bile vrlo kvalitetne.

- Ovakav odziv nismo očekivali i stvarno je bilo mnogo pita. Naša dva žirija, jedan u kome su bile žene iz bratske Zelenike u Crnoj Gori, i naš glumac Milorad Miki Damjanović, i drugi novinarski imali su težak posao jer su se naše domaćice potrudile, kao i uvek, da pite budu vrhunske. Naredne godine ‘‘Pitijada’‘ ima mali jubilej, deceniju i po trajanja, i nadamo se da ćemo tada ovu manifestaciju organizovati u boljim prostorijama. Inače, do sada je na ‘‘Pitijadi’‘ učestvovalo sigurno više od 200 žena – kazala je ona.

Dva žirija su veoma detaljno, posvećeno i profesionalno obavila svoj, nimalo lak, posao, što je na svojoj koži, a najviše stomaku, osetio i potpisnik ovih redova, a ukusi su im na kraju bili vrlo slični. Nagrađivane su najukusnije pite u kategorijama slatke, slani i pite savijače, najorginalnija pita, najmlađa i najstarija učesnica.

Kurir/T.Ilić loznica--kako-odoleti.jpg

Najbolju slatku pitu napravila je Maja Gvozdenović, među slanima je to bila pita Dragica Kikanović dok je među savijačama, najbolje ocenjena ona koju je spremila Jelena Tešić odlučio je prvi žiri. ‘‘Sedma sila’‘ je ‘’presudila’’ da je najbolja pita u kompletnoj konkurenciji ovogodišnje ‘‘Pitijade’‘ ona koju je spremila Dragica Kikanović.

Najneobičniju pitu donela je Zorica Popović, dok su medalje za najstariju i najmlađu učesnicu dobile Gordana Matić koja ima 72 leta i dvadesetšestogodišnja Vanja Dimitrić.

Posle proglašenja pobednika počela je degustacija, a ‘‘Pitijadu’‘ je organizovalo udruženje ‘‘Kalina’‘ uz podršku Mesne zajednice Klupci i Turističke organizacije grada Loznice. Dogodine sledi 15. ‘‘Pitijada’‘, a sudeći po ovim ‘‘običnim’‘ jubilarna će biti još bolja, kvalitetnija i masovnija jer ovde je prestonica najboljih domaćih pita.