Obilne padavine koje su poslednjih nekoliko dana zahvatile našu zemlju iznenadile su ne samo građane, već i lastavice. Olujno nevreme i drastičan pad temperature naterali su ove ptice selice da krenu dalje ka jugu ranije nego što je uobičajeno, ali ne bez posledica. Nažalost, mnoge ptice nisu uspele da prežive ove nagle promene vremena, stradale su od hladnoće i gladi.

„Naglo je pala temperatura, a nema dovoljno insekata kojima bi se hranile. Visoke temperature ranije tokom godine odložile su njihov odlazak u toplije krajeve, a onda su ih zatekle ove hladnoće“, objašnjava Antun Žuljević, ornitolog. „Ptice nisu imale dovoljno hrane, pa su mnoge izgladnele.“

Ptice poput lastavica, koje se hrane insektima u letu, suočavaju se s velikim problemom kada vremenski uslovi postanu ovako nepovoljni. Hladno i vlažno vreme gotovo potpuno smanjuje aktivnost insekata, što dovodi do nestašice hrane za ove ptice. Posledično, mnoge lastavice padaju na zemlju iznemogle i bez snage da polete.

Kurir Lastavice pogođene naglim padom temperature i obilnim padavinama: Mnoge uginule zbog gladi i hladnoće

Žuljević apeluje na sve građane da, ako naiđu na lastavicu koja se našla na zemlji i ne može da poleti, pokušaju da joj pomognu. „Ukoliko je lastavica izgladnela, možete joj pomoći tako što ćete je hraniti crvima, poput brašnara, dok ne povrati snagu da nastavi svoj put ka jugu.“

Nažalost, posledice ovih vremenskih uslova već su vidljive. Kiša koja pada treći dan zaredom i niske temperature usmrtile su veliki broj lastavica, koje nisu uspele da nađu dovoljno hrane. „Ovakve situacije nisu retke kada dođe do naglog zahlađenja u vreme migracija, ali ove godine su vremenski uslovi stigli ranije nego što su ptice očekivale,“ dodaje Žuljević.

Kako sezona migracija odmiče, nadamo se da će se vremenski uslovi stabilizovati, omogućavajući preostalim lastavicama da sigurno stignu do svojih odredišta. U međuvremenu, pružanje pomoći pticama koje su pogođene ovakvim nepogodama može biti ključna podrška za njihovo preživljavanje.