"Umetnici obično kažu neka moja dela govore, ali ja ne mogu da zanemim pred vama koji stojite ispred mene i osećam beskrajnu zahvalnost za ovo veče koje ste mi priredili. Moje je bilo samo da naslikam", a vi ste mi u stvari uneli beskrajnu radost večeras, hvala vam puno na tome, rekla je na otvaranju svoje 17. samostalne izložbe u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju slikarka Ljiljana Strize Trajković. Izložba pod nazivom "Interakcija" umetnice iz Vranja, okupila je brojne Vranjance koji su umetnicu pozdravili gromkim aplauzom.

SLIKARKA.jpg
Kurir/T.S. 

Umetnost u ritmu života

Kada paletom boja i snagom unutrašnjih misli, emocijama i percepcijom sveta oko sebe predstavite ritmičnost života, oko posmatrača umetničko delo vidi kroz sopstveni filter doživljaja, iskustava i percepcije...

Ona je u tome uspela.

unnamed (6).jpg
Kurir/T.S. 

Slikarka Ljiljana Strize Trajković priredila je izložbu za pamćenje posetiocima. Pred njima 34 platna, većina velikog formata rađena tehnikom, ulje na platnu.

Vranjance svojim delima podseća na lepotu i složenost sveta, njen umetnički izraz podstiče "da budemo prisutni u trenutku i nudi nam priliku za introspekciju".

Izložbu je otvorila Maja Aleksić, direktorka Narodnog muzeja u Vranju.

"Reč je o umetniku domaćinu Ljiljani Strize Trajković koja je našoj Galeriji donosila posebnu svežinu i priređivala značajne likovne i kulturne događaje kakav sam sigurna da je ovaj večeras, na moje veliko oduševljenje, a zahvaljujući podršci Ministarstva kulture koje je pomoglo realizaciju ovogodišnjeg programskog rada Galerije. Ljiljana Strize Trajković je jedan od onih umetnika koja primećujete i sami, snažno mami svet da se odazove i da se se ugleda na njeno upečatljivo stvaralaštvo igre bojama, varijacije sa bojama istraživačko slikarstvo sve je to večeras pred nama u punom sjaju i raskoši. Kada je jednom prilikom upitana "šta za vas znači slikarstvo, kako opisujete svoja dela ona je rekla "moje slikarstvo to sam ja". To znači da ćemo večeras imati priliku da upoznamo još jedan delić stvaralačkog umeća i stvaralačke ličnosti naše Ljiljane", istakla je direktorka Narodnog muzeja u Vranju.

Večeras imamo priliku da zaronimo u svet koji je stvorila umetnica Ljiljana StrizeTrajković, svet u kojem se slika ne posmatra samo kao statičan objekat, već kao dinamičan proces koji se razvija kroz susret sa publikom naveo je u katalogu modni kreator Miloš Živković, istakavši da ova izložba, stoga, nije samo vizuelno iskustvo. "Ona je poziv na dijalog, na aktivno učešće, na otkrivanje i ponovno stvaranje umetničkog dela u svakom od nas. Ljiljana StrizeTrajković nam kroz svoja dela pokazuje kako umetnost može postati živa kroz integraciju sa publikom, stvarajući jedinstveno iskustvo koje se ne može ponoviti. U ovom kreativnom procesu, umetnica koristi nekonvencionalne boje koje izlaze iz okvira uobičajenog. Njene palete donose novi svež pristup umetnosti, u kojem boje nisu samo sredstvo izraza, veći most između dela i gledaoca".

Slikarka Ljiljana Trajković Strize rođena je 1970. godine u Vranju.

Diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Prištini, odsek slikarstvo u klasi profesora Hilmije Ćatovića i profesora asistenta Gorana Rakića 1995. godine. Ovo je 17 njena samostalna izložba.

Raška, Inđija, Futog, Pančevo, Velika Plana, Rakovica, Kruševac,Trstenik , Niš, Kragujevac, Sombor, Aleksinac, Galerija “Blok 45” Beograd, Galerija centra za kulturu Novi Sad, dva puta u Vranju gradovi su u kojima je samostalno izlagala. Učestvovala je i na 50 grupnih izložbi. Član je ULUS-a . Učesnik na više likovnih kolonija u zemlji i regionu. Živi i stvara u Vranju.

Kurir/T.S. Ljiljana Strize Stanković - Izložba u Vranju

"I ovoga puta Ljiljana Strize Trajković neobično sigurno razastire boje na površini platna puštajući ih da ožive kao važan deo kompozicije i eksplodiraju u oku posmatrača u svojevrstan vatromet boja. Za Ljiljanu Strize Trajković običan svet dovoljno jeinspirativan i ispunjen dramatikom, i njena se igra produžava, i postaje nepredvidiva, kao i svaka umetnička avantura", zapisala je Mirjana Jovanović, istoričar umetnosti.".

Na pitanje šta je umetnost za stvaraoca, a šta za posmatrača, slikarka Ljiljana Strize Trajković u intervjuu za Kurir napominje:

- Za mene kao umetnika, umetnost je sredstvo izražavanja unutrašnjih misli, emocija i percepcije sveta oko mene. To je dijalog sa sobom, sa svojim osećanjima, iskustvima i maštom. U procesu stvaranja, umetnik traži način da prenese deo sebe u svet, kroz linije, boje, oblike ili teksture. Sa druge strane, za posmatrača, umetnost može biti ogledalo njihovih ličnih osećanja, refleksija stvarnosti, ili prozor u svet mašte umetnika. Posmatrač vidi umetničko delo kroz sopstveni filter doživljaja, iskustava i percepcije.

Kakva percepcija se uspostavlja na toj relaciji?

- Percepcija koja se uspostavlja između umetnika i posmatrača je dinamična. Kao umetnik, možeš imati jednu jasnu ideju šta delo predstavlja za tebe, ali posmatrač može doživeti nešto potpuno drugačije. To je lepota umetnosti – ona je subjektivna i nikada nije konačna. U tom smislu, umetnost je most između stvaraoca i konzumenta, gde je iskustvo zajedničko, ali različito - kaže umetnica.

Šta opredeljuje umetnika da umetničko stvaralaštvo bude njegovo zanimanje, a šta konzumenta da dođe na izložbu, pogleda a onda i uživa posmatrajući umetničko delo?

- Ono što mene kao umetnika opredeljuje da umetničko stvaralaštvo bude moj poziv je strast za stvaranjem i potreba da komuniciram na način koji je van reči. Umetnost je za mene način da govorim na univerzalnom jeziku koji svi mogu razumeti, bez obzira na kulturu, jezik ili iskustvo. Za konzumenta, motivacija da dođe na izložbu može biti radoznalost, želja za estetskim užitkom, ili potreba za refleksijom i razumevanjem sveta kroz oči umetnika. To iskustvo gledanja umetničkog dela može probuditi osećanja, izazvati misli ili čak podstaći promenu percepcije - objašnjava Ljiljana.

Umetnost stimuliše ne samo čula, već i um

Uticaj umetnosti na svakodnevni život pojedinca (kako, zašto i koliko je bitan) stimulisanje ljudskih čula kao i ljudskog uma?

- Umetnost ima značajan uticaj na svakodnevni život pojedinca jer ona stimuliše ne samo čula, već i um. Ona nas podseća na lepotu i složenost sveta, podstiče nas da budemo prisutni u trenutku i nudi nam priliku za introspekciju. Umesto da umetnost bude samo estetska zabava, ona može biti način razumevanja života i dubljeg povezivanja sa sobom i drugima. Umetnost budi čula i stimuliše um da postavlja pitanja, traži odgovore, i otkriva nove perspektive - naglašava naša sagovornica.

Reakcija publike, ono što definiše konačnu poruku dela

Poruka umetnika kroz stvaralaštvo da li je imaš ili je reakcija publike zapravo određuje?

- Moja poruka kroz stvaralaštvo nije uvek eksplicitna. Nekad želim da izazovem određene emocije ili misli kod publike, ali često je reakcija publike ono što definiše konačnu poruku dela. To je delimično i sloboda umetnosti – ona nije nužno zaključana u ideju umetnika, već postaje živa kroz oči i misli onih koji je doživljavaju - napominje umetnica Ljiljana Strize Trajković.

Na kraju i poziv za one kojima je umetnost život u svetu boja i oblika poziv za ovu po svemu sudeći posebnu izložbu umetnice Ljiljane Strize Trajković, o čemu najbolje svedoči i veliki broj posetioca na otvaranju.

"Pozivam vas da utonete u ovu jedinstvenu izložbu, da dozvolite bojama i oblicima da vas povedu na putovanje, i da u tom putovanju pronađete delić sebe u svakom delu koji vam se otkrije. Hvala vam što ste ovde večeras, i uživajte u umetnosti Ljiljane StrizeTrajković", završne su reči u katalogu modnog kreatora Miloša Živkovića. Dela umetnice Ljiljane Strize Trajković ljubitelji umetnosti mogu pogledati do 5. oktobra u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.