Jesen je u Banji Koviljači juče počela u letnjem ruhu, na dvadeset i nešto stepeni u plusu, pa su učesnici i posetioci 11. "Kraljevskog karnevala" imali sve uslove za lepo druženje i dobru zabavu, što su i iskoristili. Najlepši banjski park u Srbiji bio je dodatno ulepšan brojnim raznobojnim kostimima i maskama više od 30 karnevalskih grupa, sa oko 500 učesnika svih generacija, od predškolaca do nešto starijih učesnika kojima godine nisu smetnja za dobru zabavu.

U "Kraljevsku banju" došle su karnevalske grupe iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i BiH, iz naših karnevalskih gradova, a u defileu, koji je u poslepodnevnim satima prethodio svečanom otvaranju ispred čuvenog Kur-salona, učestvovale su i karnevalske grupe iz Loznice, u kojima su bila deca iz obdaništa, škola i plesnih klubova.

Biljana Filipović iz Udruženja građana "Kraljevski karneval", jedan od organizatora, proglasila je manifestaciju otvorenom i kazala da je to dan igre, radosti, smeha, kada vlada prava karnevalska atmosfera kakva želi da traje dugi niz godina. Priča zapoeta pre 11 godina raste, a da je na dobrom putu potvrda je i to što je Loznica od prošle godine u članstvu Federacije evropskih karnevalskih gradova u A kategoriji i nalazi se na najvećoj mapi karnevala na našoj planeti. Iz Rijeke koja spada u najznačajnije europske karnevalske gradove, tačnije, Kosterne, mesta kraj ovog lučkog grada, stigli su Špažićari.

Kurir/T.I. Tradicionalna manifestacija u Banji Koviljači

- Prvi put smo ovde, stvarno nam je lepo i mnogo nam se sve dopada. Mi smo ovde "Vesele puzle", a dolazimo sa riječkog karnevala koji je među najvećima u svetu. Ima nas 13, podeljeni smo u dve grupe i mnogo se fino zabavljamo. Vreme je lepo, sunčano, a drago nam je što ima mnogo sveta i mnogi žele da se fotografišu sa nama – kaže Miodrag Babić.

Iz Golubinaca, kako objasniše, malog mesta iz Srema, opština Stara Pazova, stigli su pravi Rimljani na čelu sa sve Cezarom.

- Ovde smo gotovo kao domaći jer dolazimo četvrti put. Naši današnji domaćini dolaze nama, a mi ovde i tako se družimo. Drago nam što smo ponovo u Koviljači, čuli smo da su ovde bili Rimljani pa smo se vratili u malo dalju prošlost. Svaki put je sve bolje i ovaj karneval sigurno ima perspektivu – rekao je "Cezar" Vlada Ćaćić pre nego što je uz odgovarajući pozdrav uzviknuo "Ave Banja Koviljača".

Iz najstarijeg slovenačkog grada Ptuja došla je grupa "Pink šou". Njihov predstavnik Marijana kaže da su ovde drugi put, a prvi su bili pre 11 godina.

- Tada smo pomagali oko prvog "Kraljevskog karnevala" i bili smo u kostimima žaba. Za minulu deceniju mnogo toga je uznapredovalo i stvarno smo zadovoljni onim što sada vidimo, samo napred, da bude još više grupa i još boljih maksi i kostima. Došlo nas je sedam i super nam je u Koviljači – kazala je ona između dva fotkanja sa posetiocima koje su njihovi više nego uočljivi kostimi privukli.

Učesnici su se ispred bine kod Kur-salon predstavljali, pokazivali maštovite kostime i uvežbane koreografije, uz burne apauze posetilaca. Organizator manifestacije je i kao i minulih deset godina Udruženje građana "Kraljevski karneval" Banja Koviljača, a pokrovitelj Grad Loznica, koje se nada da će loznički kraj postati prepoznatljiv i po ovom karnevalu, i da će mnogi u svoje beleške zapisati septembar kao mesec kada treba doći u Koviljaču i uživati u prazniku dobrog raspoloženja, kakav je bio i sada, na jedanaestom karnevalu u podnožju Gučeva.

Kurir.rs/T.Ilić