NOVA VAROŠ - Kraljevi srpskog neba svakako su beloglavi supovi koji su bili pred izumiranjem pre određenog vremena, ali se njihova populacija konačno povećala i njihov opstanak više nije ugrožen kao ranije.

Njihovo najveće prirodno stanište svakako je kanjon Uvca. Fondacija za zaštitu ptica grabljivica vrši njihovo markiranje u cilju njihove što veće zaštite, a lepa praksa je i davanje imena svakoj markiranoj ptici kako bi se lakše i vodila evidencija. Zanimljivo je što sada mogu i građani da kumuju ovim veličanstvenim pticama, i da budu deo programa njihove zaštite.

- Možda niste znali? I vi možete da usvojite mladog beloglavog supa i date mu ime. Kumovanjem ili usvajanjem mladog beloglavog supa izražava se podrška ideji zaštite ove ugrožene vrste. Donacijom od 2.000 RSD postajete kum i sup dobija ime koje vi predložite. Svaki beloglavi sup ima svoj evidencioni karton sa informacijama gde je lutao, kada je beležen i svim pojedinostima iz njegovog žiovota, kažu u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Ukoliko želite da pomognete ovu aktivnost i date („kumujete”) i virtuelno „usvojite” nekog od njih potrebno je:

- da iz „Galerije markiranih supova u 2018. i 2019. godini” izaberete pticu koja još uvek nema ime, javite putem „donjeg formulara”, a može i E- mailom (na grifon@ibiss.bg.ac.rs), broj krilnog markera i predlog imena

- uplatom na žiro-račun Fondacije za zaštitu ptica grabljivica (sa naznakom „Kumovanje beloglavom supu”) - 1000 dinara za članove Fondacije ili 2000 dinara za ostale - 30 EUR za građane iz inostranstva.

Na ovaj način svako ko uplati navedeni iznos podržava buduće aktivnosti na markiranju i praćenju supova i postaje „kum – usvojitelj”.

Sve informacije o kumovanju možete pronaći na sajtu Fondacije: https://vulture.org.rs/.../kumovanje-davanje-imena.../

Kurir.rs/RINA