Povodom 80. godišnjice oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu u ponedeljak uveče je održana svečana akademija u Vukovom domu kulture. U Loznicu je sloboda stigla 23. septembra 1944. godine, a na to su podsetili državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Đorđe Todorov, zamenik predsednika SUBNOR-a Srbije, general Milomir Miladinović i zamenik gradonačelnika Loznice Petar Gavrilović.

Todorov je podsetio na zločine koje je doživelo civilno stanovništvo ovoga dela Srbije od strane nemačkog okupatora tokom Drugog svetskog rata, ali i da je ovaj kraj naše zemlje sinonim za hrabrost što potvrđuju bojevi od Tičar polja, Čokešine, preko Cera i Gučeva i "zato se sa ponosom sećamo onih koji su nam podarili slobodu".

- Čuvaćemo od zaborava, baštiniti kulturu sećanja sa velikim pijtetom ka onima koji su položili tu skupu žrtvu i čuvati skupo plaćenu slobodu. Loznica je uvek znala koliko je velika cena kojom je spremna da plati slobodu, kao i čitav naš narod koji nikada nije trpeo okove i borio se za svoju samostalnost. Večna slava svim našim precima koji su se borili za slobodu -kazao je on dok je u obraćanju general Miladinović podsetio da mi nikada nismo vodili osvajačke, već uvek odbrambene ratove.

Kurir/T.I. Povodom 80. godišnjice oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu

Gavrilović je kazao da je kroz čitavu prošlost cena koju smo plaćali boreći se za ideale slobode bila izuzetno visoka, ali cena koju je naš narod uvek bio spreman da plati.

- Jadar i Podrinje često su prednjačili kada je bilo potrebno stati na branik otadžbine, ali su često i teže i više stradali od drugih naših krajeva, iako ne postoji deo Srbije koji nije krvlju natopljen. U Loznici je 31. avgusta 1941. upaljen plamen slobode koji se brzo razbuktao širom Jugoslavije, a 23.septembra 1944. sloboda je potpuno osvojena. Loznica će nastaviti da čuva uspomenu na sve važne događaje i ličnosti iz prošlosti koje su svojim delima zavredele večni pomen i slavu. Naš grad ne zaboravlja svoje heroje, znane i neznane, i svi oni, od Prvog srpskog ustanka pa do branilaca iz poslednjih ratova i NATO agresije u Loznici će uvek imati posebno mesto - poručio je Gavrilović.

Povodom 80 godina slobode GO SUBNOR Loznica uručio je plakete porodicama Ivice Ivanovića, Branislava Negića i Ljubomira Romića, sva trojica poginuli na Košarama, Vlade Zečevića, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, komandi garnizona u Loznici, SUBNOR-u Srbije i Gradu Loznici. SUBNOR Srbije je plakete uručio Milošu Dejanoviću, pukovniku u penziji, i Gradu Loznici dok su Medalje borca primili Milorad Komarčević i predsednik lozničkog SUBNOR-a Života Isaković.

Organizatori svečane akademije bili su Centar za kulturu "Vuk Karadžić", SUBNOR Loznice i gradska uprava. Inače, Loznicu su 23. septembra pre osam decenija oslobodile partizanske jedinice Druge vojvođanske brigade, 16. divizije 12. korpusa NOVJ, a do 2002. godina taj datum obeležavan je kao Dan opštine.

Kurir.rs/T.Ilić