Sinoć je u Dečjem pozorištu Subotica, svečano otvoren 31. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji traje do 27. septembra, a održava se na nekoliko lokacija. Za Festival je prijavljeno 119 predstava iz 38 zemalja sveta, a prema rečima Zorana Đerića, selektora i direktora Festivala, 13 je odabrano za takmičarski program.

Na repertoaru su predstave pozorišta iz Srbije, Češke, Estonije, Francuske, Mađarske, Nemačke, Španije,Turske, Hrvatske, Slovenije,Crne Gore i Republike Srpske.

Milanka Kostić, članica Gradskog veća Subotice za oblast kulture, prilikom otvaranja festivala je poručila:“Negujući kulturne raznolikosti, podstičući decu na interakciju sa vršnjacima, obogatićemo i našu decu i društvo i zato Grad Subotica podržava ovu festivalsku čaroliju..”, navela je Kostić.

Dodeljene su nagrade “Mali princ” za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, prof.dr Luki Kecmanu, u kategoriji domaćih stvaralaca i Jaroslavu Antonjuku, iz Poljske, u kategoriji inostranih.

Kurir/N.H. Svečano otvoren 31. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Luka Kecman, profesor istorije i teorije filma i teatra, rekao je da posle 50 godina rada u pozorištu i 30 godina pedagoškog rada u Banja Luci, nagrada „Mali princ“ zaokružila njegov umetnički i pedagoški rad.

-Drago mi je što je Savet Festivala prepoznao stvaraoce u pozorišnoj umetnosti. Mene to ispunjava, kao što „Malog princa“ ispunjavaju sva njegova putovanja od planete do planete.

Primivši nagradu, Jaroslav Antonjuk je rekao: -Velika čast mi je da stojim na ovoj sceni, kao treći Poljak koji je dobio nagradu „Mali princ“, nakon Henrika Jurkovskog i Vjeslava Hejna. Moje predstave su igrane u Subotici i ovaj grad mi je veoma drag.

Festivalska nagrada “Oton Tomanić” dodeljena je profesorki dr Evi Tomaševskoj.

-Ova nagrada za mene je bila veliko iznenađenje i čast. Prošla godina je bila veoma teška za mene i zato ovu nagradu gledam kao na dašak svežeg vazduha. Ona mi daje nadu, da je moj rad vredan i važan u oblasti teatrološkog promišljanja i naravno – lutkarima.

Zorana Đerić, selektor i direktor Festivala, istakao je da će na repertoaru biti predstave klasičnog lutkarstva, ali će deca biti fascinirana i posebnim efektima, korišćenjem različitih tehnologija.

-Takva je predstava“Virtualno lutkarstvo:Kopači zlata”, lutkarskog pozorišta „Cvikau“ iz Nemačke, Odabrane predstave su presek lutkarstva u svetu danas, a teme su savremene i aktuelne. Stoga je ovaj Dečji Festival i jedan od najznačajnih u regionu, a dobitnik je i „Vukove nagrade“, za razvoj stvaralaštva za decu.

Prikazana je takmičarska predstava “Kuti”, estonskog pozorišta “Triktrek”, a najavljene su i dve iz Srbije:“Bajka o ribaru i ribici“, pozorišta lutaka Niš i predstava subotičkog Dečjeg pozorišta „Igraj se sa mnom“, u režiji Andreja Boke.

Pet ostvarenja je iz zemalja u okruženju: slovenačka “Ferdo, divovska ptica”, “Zelena gora” cetinjskog NVO Teatra Mladih,“Avantura u odevanju” plesne trupe “Gobi” iz Mađarske, “Crvenkapica” banjalučkog dječijeg pozorišta i druge predstave renomiranih pozorišta. U festivalskiom žiriju su glumica i rediteljka Morana Dolenc, Luka Kecman i Eva Tomaševska.

Zanimljivo je da je predstava “Virtuelno lutkarstvo: Kopači zlata” praćena VR naočarima, u veštački stvorenom svetu filmske tehnologije od 360°, u tri dimenzije, prostornom zvuku i bez fizičkih ograničenja. Dominique Suhr, dramaturškinja predstave, navela je da je konspet stvoren za vreme pandemije, da bi pozorište doveli do ljudi kod kuće i do dece u školama.

U bogatom pratećem programu biće održano nekoliko izložbi, promocije dečjih knjiga, prikazivanja dečjih igranih i animiranih filmova. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i Grad Subotica.

Kurir.rs/Nadica Harminc