U Varvarinu je, uokviru obeležavanja Dana opštine, održan tradicionalni 13. po redu Etno festival, manifestacija sa ciljem očuvanja tradicije, narodnog folklora i srpskog narodnog stvaralaštva.

Manifestacija je započela defileom mališana iz Predškolske ustanove „Naša radost“, zatim su nastupila kulturno – umetnička društva, a koncert je održao i finalista takmičenja „Zvezde Granda” Nemanja Stevanović. Program je svečano otvorila predsednica opštine dr Violeta Lutovac Đurđević.

Варварин 3.jpg
Opština Varvarin 

-Imam izuzetnu čast i veliko zadovoljstvo da vas da vas pozovem da zajedno obiđemo veliki broj štandova i da pozovemo sve posetioce koji su danas posetili Varvarin da se svi zajedno podsetimo starih običaja, starih zanata, prelepe kuhinje koja krasi našu prelepu Srbiju, istakla je predsednica opštine u svom govoru.

Najmlađi učesnici Etno festivala su tokom svog defilea prikazali svoje maske, pripremljene uz pomoć svojih vrednih vaspitača. Proglašene su najlepše maske učesnika defilea iz „Naše radosti” kojima je predsednica opštine uručila poklone.

Варварин 6.jpg
Opština Varvarin 

Čelnica lokalne samouprave je kazala da palicu Etnofestivala predajemališanima, da veselim bojama jeseni i njihovim razdraganim osmesima još dodatno ukrase program.

Na Etno festivalu predstavljene su razne slane i slatke poslastice, zimnica, kvalitetna pića, učesnici su predstavili svoje ručne radove, tradicionalnu srpsku trpezu, a organizovano je i takmičenje u kuvanju kotlića. Nagradu za najlepši štand Festivala dobila je Poljoprivredno – veterinarska škola sa Domom učenika iz Rekovca.

Organizator 13. Etno festivala je Opština Varvarin, ana kojem su se predstavile i škole i mesne zajednice.

Festival je okupio veliki broj izlagača, a mnogobrojna publika je do samog kraja pratila program.