Čarapanski dani, manifestaciju koja slavi i čuva tradiciju rukotvorina, starih zanata, tradicionalnih starinskih jela kruševačkog kraja i vedri čarapanski duh sa akcentom na čuvenu čarapu, koja ima duboke korene utkane u identitet ovoga kraja, a po kojoj su žitelji ovog kraja i dobili svoj nadimak.

Чарапански дани.jpg
Ž. M. 

- Ovaj nadimak ima svoje korene u vremenu kada su se Kruševljani, prema legendi, dosetili da u tišini, na prstima, u čarapama, izvrše iznenadni napad tokom Prvog srpskog ustanka. Taj lukavi i domišljati potez postao je simbol snalažljivosti i mudrosti, a nadimak „Čarapani“ ostao je kao simbol ponosa na lokalni duh i hrabrost - kaže Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnoig centra Kruševac.

Prema njenim rečima, po šesti put zaredom, Kruševljani, poznati kao „ Čarapani“, izložili su sve vrste čarapa.

- Na štandovima su bile pletene, vežene, heklane čarape, a na veoma bogatoj izložbi članice kulturno – umetničkih društava i udruženja, ove godine predstavilo se njih dvadeset i jedno, prikazale su ručno rađene predmete, a štandovi sa tradicionalnim jelima mamili su sve prisutne. Posebno su bile posećene radionice starih zanata gde su se sugrađani upoznali sa tehnikama izrade duboreza u koži, pravljenjem sapuna, proizvodima od pruća, tehnikom pisanja kaligrafije, klesarskim zanatom, kaže direktorka KCK.

Чарапе.jpg
Ž. M. 

Koncertom jednog od najlepših i najnagrađivanijih vokala na srpskoj sceni izvorne narodne muzike, Jelene Broćić, završena je ova. manifestacija

Pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Darko Andonov i direktorka Kaplarević uručili su nagrade najuspešnijim učesnicima na konkursu za ovogodišnju čarapu, a na koji su se odazvali brojni ljubitelji rukotvorina i narodnih nošnji koji su konkurisali sa čarapama izrađenim različitim tehnikama kao što su pletenje, vunena obrada, heklanje.

Prvu nagradu je osvojio Andrija Šošić, drugu Udruženje žena Jasika, Žana Bigović, a treću Ivana Mitrović.

Čarape sa sa ovogodišnjeg konkursa prikazane su na reviji čarapa koje su nosili članovi Folkolornog ansabla „ Čarapani“ iz Kruševca.