Ivanjica - Prava drama odigrala se na planini Mučanj kada se na nepristupačnom terenu izgubilo dvoje mađarskih državljana. Poziv za pomoć Dobrovoljnom vatrogasnom društvu iz Ivanjice, uputila je Ambasada Republike Mađarske.

Nakon što su locirani oni su uspešno evakuisani na sigurno. Na lice mesta odmah su izašli pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Ivanjice.

RINA Spasavanje na planini Mučanj

- Dve osobe iz Mađarske krenule su stazom Via ferata na Mučnju ali nisu imale adekvatnu i potrebnu opremu, već su uprkos, upozorenjima koja se nalaze na samoj stazi krenule na sopstvenu odgovornost. U pitanju su muška i ženska osoba koja se požalila da ima bolove u leđima i otežano diše, rekao je za RINU Momčilo Mitrović.

Na teren su odmah krenuli i vatrogasci-spasioci, kao i Hitna pomoć koja su zbrinuli povređenu ženu. 

"To je ozbiljna adrenalinska staza za koju su potrebne ozbiljne fizičke pripreme"

Državljanka Mađarske zadobila je teške povrede kičme pri padu na planinarskoj stazi "Via ferate" na planini Mučanj.

To je ozbiljna adrenalinska staza za koju su potrebne ozbiljne fizičke pripreme i oprema, kaže direktor Turističke organizacije Ivanjica i apeluje na one koji ne ispunjavaju te uslove da ne koriste stazu.

Žena je povređena pri padu tokom penjanja i transportovana u Opštu bolnicu u Čačak iz koje saopštavaju da je pacijentkinja zbog zadobijenih teških telesnih povreda kičme primljena u Jedinicu intenzivne nege.

Janko Grbić, direktor Turističke organizacije Ivanjice, naveo je da žena nije imala adekvatnu opremu za "Via feratu".

"To je ozbiljna adrenalinska staza za koju su potrebne ozbiljne fizičke pripreme. Moramo se pridržavati svih propisa koji nalaže takva vrsta sporta. Apelujem na sve koji ne ispunjavaju ove uslove da ne koriste ovu stazu", rekao je Grbić.

Momčilo Mitrović iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Ivanjice kaže da je akcija spasavanja bila zaista teška.

"Više je bila psihički, nego fizički. To je kozja staza, nosili smo je nas šestorica na smenu. Najbitnije je bilo da se osoba evakuiše, da dođe do saniteta i da ode u zdravstveni centar“, istakao je Mitrović.

Za manje od pola sata od kada je problem prijavljavljen stiglo se do planinara.

Kurir.rs/RTS/RINA

- Dve osobe iz Mađarske krenule su stazom Via ferata na Mučnju ali nisu imale adekvatnu i potrebnu opremu, već su uprkos, upozorenjima koja se nalaze na samoj stazi krenule na sopstvenu odgovornost. U pitanju su muška i ženska osoba koja se požalila da ima bolove u leđima i otežano diše,  rekao je za RINU Momčilo Mitrović. 

Na teren su odmah krenuli i vatrogasci-spasioci, kao i Hitna pomoć koja će zbrinuti povređenu ženu.