U ataru sela Laćarak, nekoliko njiva je zahvaćeno vatrom, a gust dim prekriva selo, šireći se čak i do nekoliko delova grada Sremska Mitrovica. Meštani Laćarka i okolnih naselja prijavljuju probleme sa disanjem, dok lokalna vatrogasna služba intenzivno radi na suzbijanju požara.

Laćarak (2).jpg
Kurir/D/D 

Prema rečima meštana, požari su najčešći nakon skidanja kukuruza, kada nesavesni građani pale strnjike. „Svake godine strepimo zbog ovoga. Dim i vatra često dolaze do kuća, a zbog jakog vetra, situacija postaje ozbiljna,“ izjavila je jedna zabrinuta građanka iz Laćarka.

Laćarak (3).jpg
Kurir/D/D 

Paljenje strnjike nakon žetve predstavlja veliki problem za meštane sela Laćarak i okolinu. Osim što ugrožava lokalnu poljoprivredu, vatra se često nekontrolisano širi zbog jakih vetrova, stvarajući dodatnu opasnost za domaćinstva.

Vatrogasna služba Sremska Mitrovica ističe da svakodnevno imaju između 10 i 15 intervencija zbog ovakvih požara. „Ovi požari otežavaju naš rad, jer se vozila i ljudi angažuju na manjim paljevinama, što nas dovodi u problem ako dođe do ozbiljnijeg požara,“ rekli su iz službe.

Danas su vatrogasci uspešno ugasili još jedan požar na kraju ulice Gavrila Principa u Laćarku, koji je pretio da zahvati okolne njive i kuće. Meštani veruju da je povećano paljenje strnjike rezultat najavljene kiše, jer se očekuje da će padavine prirodno ugasiti požare.