U Aleksandrovcu je održana „ Župska vinska trka“, osma po redu u organizaciji Udruženja „Domovina“. Trka je internacionalnog karaktera i okupila je više od 550 takmičara.

Pored takmičara iz raznih krajeva Srbije i susednih zemalja, učestvovali su takmičari iz Rusije, Ukrajine, Danske, Nemačke,
Engleske, Amerike i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Učesnike je pozdravila predsednica opštine, Jelena Paunović:

- Ovaj događaj spaja tradiciju, sport i radost životu. Proslavimo duh zajedništva, ljubav prema vinu i našu prelepu Župu, poznatu po vinogradima i gostoprimstvu. Svaka trka predstavlja izazov, ali ona nas istovremeno povezuje i inspiriše, baš kao što vinova loza zahteva pažnju i posvećenost da bi rodila najbolje plodove, tako i mi danas ulažemo trud, energiju i srce da postignemo svoje ciljeve. Trčanje, baš kao i pravljenje vina traži strplljenje i izdržljivost, ali nas nagrađuje na kraju , bilo da je to osećaj dostignuća, osmeh na licima prijatelja i prvi gutljaj posle trke. Ova trka je simbol ne samo fizičkog napora, već i ljubavi prema životu, prirodi i tradiciji, istakla je predsednica Paunović.

Opština Aleksandrovac Župska vinska trka

Takmičarima se obratila i Jelisaveta Suhareva, predsednica Udruženja Domovina:

- Od početka je uz nas opština Aleksandrovac i Turistička organizacija, kao i brojni sponzori i kompanije. Više od pedeset volontera i mnogi sugrađani, naši prijatelji učestvuju u organizaciji ovog velikog događaja, koji je okupio više od 10 zemalja sa tri kontinenta. Cilj trke je promocija turističkih potencijala opštine Aleksandrovac, jer takmičari trče kroz župsko vinogorje, uživaju u prelepim predelima i imaju priliku da se okrepe najlepšim župskim vinima. Održane su dve trke, manja u dužini od 6 km i veća od 14 km. U ženskoj kokurenciji, u trci na 6 km prva je bila Ksenija Sidorova, druga Radmila Mandić, a treća Snežana Mitrović U muškoj konkurenciji najbolji je bio Slobodan Ivković, drugoplasirani je Stefan Ćirić, a treći Veljko Pendić.

U trci na 14 km najbolja je bila Saša Kozlenkova, drugo mesto osvojila je Sanja Despotović, a Aleksandra Ranđelović je bila treća. U muškoj konkurenciji pobedio je Nenad Jovanović, drugo mesto je osvojio Goran Crnković, da treće Pavel Eliseev. „Župsku vinsku trku“ su obeležili dobra staza, vinska sajamska izložba i degustacija najboljih kapljica „božanskog napitka“, druženje i odlična organizacija, a
svojim prisustvom su je ulepšali najmlađi Župljani.

Kurir.rs/Ž. Milenković