Omladinski park na Lagatoru od juče je bogatiji za 33 nove sadnice koje je povodom 33 godine rada i postojanja, kao jedinstvenog sistema za gazdovanje šumama u državnoj svojini, JP "Srbijašume" poklonilo Gradu Loznici. Prema rečima nadležnih iz ŠG "Boranja" reč je o sadnicama stabala belog i crnog bora, breze i lipe kojima će parku iznad novog fudbalskog stadiona biti lepši, a ovaj deo grada dobiti još veća "zelena pluća".

- Sa JP "Srbijašume" Loznica ima dobru saradnju, a sada smo povodom njihovog jubileja dobili nove sadnice. Ovo preduzeće je u sličnim povodima i ranije poklanjalo značajan broj sadnica koje su posađene na više lokacija širom grada. Osim toga shvatajući značaj sadnje drveća naša lokalna samouprava je prošle godine posadila 850 stabala čija je ukupna vrednost 14 miliona dinara – kazao je zamenik gradonačelnika Petar Gavrilović i čestitao JP "Srbijašume" 33. rođendan.

LOZNICA - Zeleniji Lagator.JPG
Kurir/T.I. 

Nataša Banković, rukovodilac Odeljenja za planiranje i gazdovanje šumama ŠG "Boranja", kaže da su šumari, šumarski inženjeri po prirodi posla vezani za ljude koji žive u predelima gde su šume kojima gazduju. Među retkima smo koji obilaze ljude i u najudaljenijim krajevima, uglavnom staračka domaćinstva, i trudimo se da im pomognemo koliko možemo i van okvira redovnog posla, navodi ona.

LOZNICA - Nove 33 sadnice.JPG
Kurir/T.I. 

- U godini kada slavimo 33. rođendan naš generalni direktor Krsto Janjušević je na početku mandata najavio nikad veća ulaganja u šumske puteve što će biti od velikog značaja za ljude koji žive u najudaljenijim selima. U gradu se zna da smo društveno odgovorno preduzeće i trudimo se da ukažemo široj javnosti na značaj i ulogu šuma u životu svih nas. Trudimo se da kroz akcije, poput današnje, obradujemo ljude što smo godinama unazad i činili darujući sadnice, a najviše je to bilo đacima osnovnih škola gde smo želeli da im ulepšamo ambijent – kaže ona.

Prema njenim rečima ovo preduzeće svake godine zasadi više od 200.000 novih sadnica i pošumi više od sto hektara novih šuma, a na teritoriji gazdinstva ove godine je plan 106 hektara. Deo Lagatora od danas je bogatiji za 33 nove sadnice, a Loznica je, inače, grad u kome se svake godine posadi nekoliko stotina sadnica različitih stabala.

Kurir/T.Ilić