Petu nedelju uzastopno Lozničani će moći da prekontrolišu zdravstveno stanje zahvaljujući akciji Ministarstva zdravlja Srbije.

Od specijalističkih pregleda ovog puta akcenat je na prevenciji i ranom otkrivanju kardiovaskularnih i uroloških bolesti kao i prevenciji gripa.

Prekosutra će u lozničkom Zdravstvenom centru (ZC) za odraslo stanovništvo biti obavljeni besplatni kardiološki i urološki pregledi, merenje krvnog pritiska, analiza ranog otkrivanja šećerne bolesti, tumor markeri za probavni trakt - CA 19-9, i AFP, opšti CEA kao i tumor marker karcinoma prostate PSA, a zainteresovani će moći da prime i sezonsku vakcinu protiv gripa. Prethodnih nedelja građani su mogli da prekontrolišu kompletnu krvnu sliku, obave EKG, gastroenterološki i hematološki kao i ultrazvučni pregled stomaka, tumor markere (CA, CA19-9 i alfa-fetoprotein), a bili su omogućeni i opšti preventivni pedijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, merenja telesne težine i visine, pregled kičme, stopala, kontrola vida kao i ORL pregled.

Prošle nedelje prvi put su omogućeni i besplatni stomatološki pregledi. U minule četiri nedelje besplatne preglede iskoristilo je oko 1.100 pacijenata. Pregledi u nedelju traju od 8 do 17 časova. Inače, od ponedeljka zvanično počinje vakcinisanje protiv gripa, a četvorovalentna vakcina namenjena je svim starosnim kategorijama.

Građani ih mogu primiti u Preventivnom centru lozničkog ZC, zdravstvenim stanicama i ambulantama, a nepokretnim pacijentima davaće ih terenske ekipe u njihovim domovima. Iz ZC kažu da je stiglo nešto više od pet hiljada doza, pozivaju građane da se vakcinišu i podsećaju da je vakcinacija najefikasnija mera prevencije protiv gripa.

Kurir.rs/T. Ilić