Trstenik neguje slobodarske tradicije i poštuje svoje ratne heroje. Tradicionalno, odata je počast i položeni su venci na spomen obeležje Radoja Rake Ljutovca u centru Trstenika. On je pre 109 godina, kao artiljerac na Metinom brdu iznad Kragujevca 1915. godine običnim topom oborio neprijateljski avion agresorske i zločinačke Austro – Ugarske i tako ušao u srpsku i svetsku istoriju ratovanja.

Predsednica Opštine Trstenik Milena Turk, sa pomoćnikom Vladimirom Dačićem, položila je venac na spomen bistu velikog ratnika, rođenog u Poljni, kod Trstenika, 4. septembar 1887. godine.

- Zahvalni smo Raki Ljutovcu i svim herojima trsteničkog kraja koji su se časno i pošteno borili sa neprijateljima naše zemlje i život dali za slobodu, koju svi mi, pa i buduće generacije, moramo čuvati i obeležavati datume tih godišnjica - istakla je čelnica lokalne samouprave.

Opština Trstenik Počast heroju Raki Ljutovcu u Trsteniku.

Predsednik Opštinskog odbora Saveza boraca Trstenik Miodrag Miša Nedeljković je istakao da je srpski artiljerac Radoje Raka Ljutovac napravio jedinstveni podvig, jer je prvi u istoriji oborio avion, a taj dan se danas obeležava kao dan Artiljerijsko-raketnih jedinica Vojske Republike Srbije.

Raka Ljutovac je dejstvovao iz zarobljenog turskog topa, koji su prepravili i montirali majstori vojne fabrike u Kragujevcu, onda su ga popeli na Metino brdo, odakle je Raka oborio neprijateljski avion. Za ovaj herojski potez i ispoljenu hrabrost i požrtvovanost odlikovan je srebrnim ordenom Karađorđeve zvezde i unapređen u čin narednika. Posle Velikog rata živeo je u Trsteniku i radio kao trgovac.

Umro je 25. novembra 1981. godine i tako ostavio neizbrisiv trag patriotizma i herojstva koji krase srpski narod, kazao je čelnik boraca ove pomoravske opštine.

U kulturno umetničkom programu nastupili su učenici OŠ "Živadin Apostolović" iz Trstenika.

Kurir.rs/Ž. Milenković