Tradicionalna manifestacija Dečja nedelja, čiji je ovogodišnji slogan "Ja sam dete imam plan: tolerancija i ljubav za svaki dan!" i traje od 7. do 13. oktobra, počela je juče u lozničkoj Predškolskoj ustanovi ‘’Bambi’’. U dvorištu njenog istoimenog objekta, u gradu, deca su zajedno sa vaspitačicama prvoga dana, posvećenom dečjim pravima i željama, o njima pisali, crtali i bojili.

Obdanište "Bambi" posetio je pomoćnik gradonačelnika Loznice Milan Jugović koji je rekao da su deca "nešto najbolje što imaju naš grad i zemlja i da najmlađi tokom cele godine moraju imati posebno mesto".

LOZNICA - Njihova nedelja uvek u oktobru.JPG
Kurir/T.I. 

- Želimo da gde god živela na području grada sva naša deca imaju iste, ili približno iste uslove za zdravo odgajanje. Grad Loznica ima čitav niz mera, od vrtića do srednjih škola i fakulteta kako bi deca i mladi kvalitetno rasli, obrazovali se i svoj potencijal ostvarili u punoj meri. Tako, na primer, roditelji u obdaništu plaćaju 20 odsto ukupne ekonomske cene, za svako treće dete je besplatan boravak, posebnu pažnju poklanjamo deci sa posebnim potrebama, a grad više od dve decenije nagrađuje najbolje učenike i studente. Možemo se pohvaliti da smo jedna od retkih lokalnih samouprava koja ima tako široku lepezu mera za decu i omladinu – kazao je on i dodao da rukovodstvo grada već razmišlja na koji način smanjiti liste čekanja i proširiti kapacitete PU "Bambi".

LOZNICA - Napisano.JPG
Kurir/T.I. 

Prema rečima direktorice obdaništa Katarine Milošević u PU "Bambi" upisano je 1.890 dece, a radnu godinu počeli su sa 57 grupa u celodnevnom boravku dok je na listi čekanja oko 300 mališana. Tokom godine broj dece će verovatno biti povećan u skladu sa potrebama i mogućnostima proširivanja kapaciteta, a u saradnji sa osnivačem već planiraju da prošire neke prostore. Prvo obdanište u Loznici sagrađeno je 1966. godine kada je predškolsko vaspitanje i obrazovanje bilo dostupno za oko 60 dece, a imalo je dvanaest zaposlenih.

LOZNICA - Počela Dečja nedelja.JPG
Kurir/T.I. 

Danas na gradskom području postoji šest velikih objekata za smeštaj dece, po jedan u Banji Koviljači i Lešnici kao i više od 30 prostora za celodnevni boravak u lozničkim školama.

U okviru Dečje nedelje narednih dana programi će biti održani u različitim objektima. Danas su na redu sportske aktivnosti, u sredu muzičke, dan kasnije likovne, a na kraju će biti organizovan maskenbal u novom obdaništu "Kolibri" nedavno otvorenom u Lozničkom Polju.

Kurir/T.Ilić