LOZNICA – Povodom obeležavanja 90. godišnjice od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića danas su na spomen obeležja ujedinitelja Srba, Hrvata i Slovenaca 1918, na području Grada Loznice položeni venci. To je učinjeno u spomen kompleksu ‘‘Cerska bitka“ u Tekerišu i u parku kod dvorane ‘‘Kur salon“ u Banji Koviljači.

Vence su položile delegacije Grada Loznice, Vojske Srbije, Centra za kulturu ‘‘Vuk Karadžić“, SUBNOR-a i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. godine. O kralju Aleksandru u Tekerišu je govorio istoričar Goran Vilić koji je podsetio da su Karađorđevići, i kraj Petar i njegov sin, bili veoma vezani za Koviljaču koja je zbog toga i dobila naziv ‘‘Kraljevska banja’‘. On je podsetio da je bista u Tekerišu, posvećena vrhovnom komandatu Vojske Srbije u Prvom svetskom ratu, postavljena 2014. kada je obeležavan vek od početka Velikog rata i Cerske bitke. Kada je na Vidovdan, 28. juna 1928. otkrivana spomen-kosturnica u Tekerišu on je došao ovde. Stigao je ranije pa je pre toga dan proveo u Banji Koviljači.

Kurir/T.Ilić Godišnjica smrti

- Kralj Aleksandar je ubijen na današnji dan 1934. u Marselju. On je na neki način, naslućivao da će se tako nešto desiti, naše obaveštajne službe imali su saznanja da ga vreba opasnost sa mnogih strana pa mu je sugerisano da odloži putovanje za Francusku. Nije hteo da ih posluša, a čak su mu i u luci u Marselju rekli da imaju informacije da će biti izvršen atentat. Bez obzira na sve došao je u Marsej gde je na njega atentat izvršio Vlado Georgijev Černozemski, pripadnik udrženja VMRO, a bila je upletena i ustaška organizacija - rekao je Vilić.

Zamenik gradonačelnika Loznice Petar Gavrilović podsetio je da je kralj Aleksandar bio i jedan od pokrovitelja izgradnje Kur salona 1932.

- Grad Loznica obeležava značajne datume iz naše istorije i čuva sećanje na znamenite istorijske ličnosti koje su obeležile razne epohe srpske istorije. Nadam se da ćemo tako i nastaviti ubuduće- rekao je on.

U parku kod Kur-salona u Banji Koviljači pored Aleksandrove nalazi se i bista njegovog oca, kralja Petra I Karađorđevića. Postavljene su 2007. i danas su jedno od omiljenih mesta za fotografisanje turista koji posećuju ‘‘Kraljevsku banju’‘.

Inače, ceremoniju odavanja počasti i polaganje venaca na dan ubistva kralja organizuju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo kulture, u svim mestima u Srbiji gde se nalaze spomenici i spomen-obeležja posvećena Aleksandru I Karađorđeviću,

Kurir.rs/T.Ilić