Tradicionalna manifestacija "Dani Jovana Cvijića" posvećena srpskom naučniku Jovanu Cvijiću, rođenom u Loznici pre 159 godina, započeće sutra otvaranjem izložbe Zavoda za zaštitu prirode Srbije - "Beograd - Zaštićena područja" u Galeriji "Mina Karadžić".

Izložbu će u 13 časova otvoriti Nataša Panić i Jovana Anđelković, naučne saradnice Zavoda za zaštitu prirode Srbije, saopšteno je danas iz lozničkog Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’.

"Dani Jovana Cvijića" trajaće tokom oktobra i u okviru programa biće obeleženo sto godina od dodele medalje za naučna istraživanja od Američkog geografskog društva, zatim sto godina od objavljivanja monografije "Geomorfologija", kao i vek od održavanja prvog kongresa slovenskih geografa u Pragu kada je za počasnog predsednika izabran Cvijić.

LOZNICA -Cvijicevi dani.jpg
Kurir.rs/T. Ilić 

LOZNICA - Izlozzba.jpg
Kurir.rs/T. Ilić 

U okviru manifestacije biće otvorena i izložba "Cvijićeva priznanja", u Muzeju Jadra 29. oktobra, kada će biti prikazan i dokumentarni film o Jovanu Cvijiću, a pretposlednjeg dana meseca na istom mestu održana đačka radionica o državnim odlikovanjima koju će voditi predstavnici Državnog arhiva Srbije.

Ovoga meseca, od 23. do 25, u Beogradu će biti održan peti kongres slovenskih geografa i etnografa u saradnji sa Geografskim institutom "Jovan Cvijić" Srpske akademije nauka i umetnosti.

Srpski naučnik, rođen u Loznici, Jovan Cvijić (1865-1927) smatra se utemeljivačem srpske geografije, bio je osnivač Srpskog geografskog društva, a pored ostalog i počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu. Inače, od 1995. godine ‘‘Dane Jovana Cvijića’‘ organizuju Centar za kulturu uz pokroviteljstvo Grada Loznice.

Kurir.rs/T. Ilić