Izložbom Zavoda za zaštitu prirode Srbije - "Beograd - Zaštićena područja" u Galeriji "Mina Karadžić" danas je u Loznici otvorena tradicionalna manifestacija "Dani Jovana Cvijića" posvećena srpskom naučniku rođenom u Loznici pre 159 godina. Autori izložbe su Jelena Kovačević i Jovana Ilić, naučne saradnice Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Prema rečima Nataše Panić, naučne saradnice Zavoda, kroz priču o zaštićenim prirodnim dobrima Beograda, želi da se ukaže koliko priroda nije samo nešto što je biloški, geografski, ili ekološki faktor već čuva i kulturu i istoriju jednog područja.

- Posetioci u okviru video zapisa mogu saznati koliko je nama drveće utkano u sve sfere života kroz istoriju, koliko svako ima svoje utemeljenje u mitologiji i verovanjima, kako našeg naroda, tako i naroda Evrope i sveta.

Ovde je karta zaštićenih područja Beograda, predela izuzetnih odlika, spomenika prirode i zaštićenih staništa, ukupno ih je 44. U Beogradu imamo spomenike prirode kao što su pojedinačna stabla, spomenici prirode vegetacijskog karaktera, ali u spomenike prirode spadaju i neki parkovi, "Akademski", "Pionirski" Botanička bašta – Jevremovac, naše gradske šume, kao što je Zvezdarska šuma, Bojčinska, Bajfordova i druge.

Ove lokacije su nam bitne za samoočuvanje ekoloških karakteristika grada, odnosno za zdravu životnu sredinu, ali ove šume i prostori čuvaju i bogat biodiverzitet. U svakom tom području nalaze se određene biljne i životinjske vrste koje možda nisu karakteristične za neke veće površine, ali nam mogu biti zanimljive za zaštitu – kazala je ona uoči otvaranja izložbe.

Kurir.rs/T.Ilić Cvijićevi dani u Loznici

Kako je objasnila kategorija zaštićeno stanište, a tri su u Beogradu, znači da se tu nalazi neka vrsta koja možda jedino stanište ima na tom prostoru u čitavoj našoj zemlji. Istakla je Veliko blato gde se nalazi jedino stanište orhideje barske kalužđarke u Srbiji, a bitno je i Zimovalište malog vranca, njega ima i u drugim područjima, ali je jako retka i ugrožena ptica na nivou Evrope.

Na otvaranju je Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić" kazala da ova ustanova i Zavod sarađuju uspešno već nekoliko godina dok se u ime grada obratila Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, koja je podsetila na lik i delo Cvijića, jednog od velikana Loznice.

Posetici su videli filmove o beogradskim zelenim oazama, mogli preko slušalica čuti interesantne priče kao i crvkute ptica i druge zvukove iz šuma. Izložba traje 15 dana. Naredni događaj u okviru ‘’Dana Jovana Cvijića’’ je peti kongres slovenskih geografa i etnografa u Beogradu koji će biti održan od 23. do 25. oktobra.

Podsetimo, Jovan Cvijić (1865-1927) rođen u Loznici, smatra se utemeljivačem srpske geografije, a Centar za kulturu ovu manifestaciju organizuje poslednjih 29 godina.

Kurir.rs/T. Ilić