U selu Jarak po drugi put je organizovan humanitarni turnir u popularnoj društvenoj igri jamb. Ovaj događaj, koji okuplja zaljubljenike u igru, ima jedan poseban cilj – prikupljanje sredstava za paketiće koji će biti podeljeni učenicima Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj. Organizatori su istakli da je ideja turnira spojiti uživanje u igri sa doprinosom zajednici i podrškom najmlađima.

„Drugu godinu za redom okupljamo se ovde, sa istim ciljem – da prikupimo novac za paketiće koji će obradovati učenike škole 'Jovan Jovanović Zmaj' u Jarku. Ove godine kupujemo školski pribor i slatkiše, kako bismo deci omogućili radostan kraj godine. Paketiće i slatkiše delimo učenicima uzrasta od prvog do četvrtog razreda, a obradovaćemo ih već sledeće nedelje," rekao je Saša Teodorović, jedan od organizatora i stanovnik Jarka.

viber_image_2024-10-11_14-07-57-521 (1).jpg
Diana Dea 

Humanitarni događaj privukao je takmičare iz različitih krajeva, ne samo iz Jarka. Među igračima su bili i gosti iz okolnih mesta, a nekoliko učesnika iz Beograda vratilo se i ove godine kako bi ponovo učestvovali. Pobednica turnira, Iva Đurović iz Beograda, odnela je kući pehar i zaslužene čestitke.

Ono što je posebno interesantno je da ova inicijativa nije proizašla iz formalnih organizacija ili udruženja, već je sve krenulo iz jednog spontanog okupljanja ljubitelja jamba.

„Igrali smo jamb danima, pa smo došli na ideju da organizujemo turnir kako bismo testirali naše veštine i igrali protiv drugih, ali uz humanitarni cilj. Seoska škola ima oko 140 đaka, a ove godine je upisano čak 24 prvaka. Naša želja je da na neki način podržimo tu decu i pokažemo da kao zajednica brinemo o njima. Nije važno koliko ćemo sredstava prikupiti – bitno je da deca dobiju paketiće i osmeh na licu,“ dodao je Teodorović.

viber_image_2024-10-11_14-07-57-646.jpg
Diana Dea 

Prošle godine, sličan turnir organizovan je povodom Svetog Save, kada su prikupljeni paketići takođe donirani školacima. Ove godine, turnir se održava u sklopu Dečje nedelje, što daje dodatnu simboliku događaju.

Sistem takmičenja u jambu bio je jednostavan, ali uzbudljiv – igrači su prvo igrali u grupama, nakon čega je usledila eliminaciona faza koja je vodila do finala. Za najuspešnije takmičare obezbeđeni su pehari, medalje i simbolične nagrade, ali je pravi pobednik, kako kažu organizatori, bila solidarnost i duh zajedništva. Učestvovalo je ukupno 18 igrača.

Jarak i njegovi stanovnici još jednom su pokazali da uz malo truda i dobru volju, zabava može imati viši cilj – podršku onima kojima je to najpotrebnije. Pridružite se sledećim događajima i podržite našu zajednicu!

Kurir.rs/Diana Dea