Treći nacionalni simpozijum Dnevne bolnice za hemioterapiju otvoren je u petak u Vranju. Trodnevnim skupom eminentnih stručnjaka iz svih oblasti medicine obeleženo je i petnaest godina uspešnog rada Dnevne bolnice za hemioterapiju u lečenju malignih bolesti.

Organizator skupa je Srpsko lekarsko društvo- podružnica Vranje uz svesrdnu pomoć i podršku Grada Vranja, ali uz apsolutnu koordinaciju doktora Koste Zdravkovića, načelnika Dnevne bolnice za hemioterapiju. .

Profesor doktor Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prisutne je pozdravio ispred Ministarstva zdravlja.

- Izuzetna mi je čast da mogu ponovo da vas pozdravim ovde u Vranju u ovakvom broju i ovakvom sastavu. Ni veliki centri se nekad ne mogu pohvaliti sastavom predavača i sa ljudima koji se pojave u Vranju, na tome čestitam, čestitam vam i na ovom jubileju. Ministarstvo polaže jako puno na promociju na prevenciju malignih bolesti i naravno na edukaciju. Onkologija je na žalost grana koja se puno razvija. Onklogija u zdravstvu još malo pa će preteći kardiovaskularne bolesti ako već i nije dotle došlo i da imamo desetina hiljada novih pacijenata godišnje. Zdravstvene usluge na žalost se multipliciraju i jedan pacijent traži mnogo više zdravstvenih usluga nego što je to bilo ranije. Svi smo svesni toga da se onkologija usložava sa svim novim lekovima, novim testovima. Neko je pre nekih mesec dana rekao "Moći će jednog dana biti verovatno da pri rođenju deteta uzmemo kap krvi i da predvidimo od kojih malignih bolesti treba da ga štitimo gde da ga pratimo da predupredimo da se ta bolest uopšte i ne javi". Želim vam uspešan rad ne sumnjam da će biti podela znanja,. Moram da pomenem da su naša udruženja pacijenata od ministarstva tražila edukaciju, a to podrazumeva edukaciju lekara, edukaciju pacijenata i svih onih koji rade u zdravstvu. To je nešto što će nas gurati napred ono što će nam zajedničkim snagama pomoći da pružimo još bolje usluge - istakao je profesor doktor Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

SLDSIMPOZIJUM.jpg
T.S. / Kurir 

SLDPODRUZNICASIMPOZIJUM.jpg
T.S. / Kurir 

"Ovakva dnevna bolnica predstavlja pravu stvar da kreće sa pacijentima"

Profesor doktor Milan Nedeljković, predsednik Srpskog lekarskog društva pozdravio je prisutne i istakao je na simpozijumu da je Srpsko lekarsko društvo krovna organizacija svih doktora medicine i doktora stomatologije.

- Ukupno nas ima 45.536 i radimo kroz podružnice, 47 podružnica postoji.i 62 sekcije. Jedna od podružnica je i vaša u Vranju osnovana pre 73 godine. radimo. Vaša podružnica je pojačala aktivnost od 2019. dolaskom na čelo naše doktorke Gordane Đorđević. Imali smo pre dva meseca vanrednu izbornu skupštinu i izabrali isto rukovodstvo.Kardiovaskularna oboljenja i maligna oboljenja su najzastupljenija u Srbiji i tim pre ovakav simpozijum i ovakva Dnevna bolnica koja već petnaest godina leči tako teške bolesnike predstavlja pravu stvar da se pravovremeno posle hirurgije kreće sa hemioterapijom u mestu u kome pacijent živi - istakao je profesor Nedeljković. 

Specijalista ginekologije i akušerstva doktorka Gordana Đorđević, predsednica Srpskog lekarskog društva podružnica Vranje pozdravila je prisutne poželevši im prijatan boravak u Vranju, istakavši da je Srpsko lekarsko društvo najstarije esnafsko udruženje na Balkanu, podružnice Vranje.

- Verujem da ćemo sa ovog simpozijuma otići bogatiji u znanju i najboljim saznanjima u borbi protiv ove pošasti XXI veka, koja se zove maligna bolest. Što se tiče onog drugog dela simpozijuma kulturno-zabavnog, poznavajući mog dragog i poštovanog kolegu Kosticu koji to dovodi do perfekcije verujem da ćete otići odavde sa puno pozitivnih emocija i da će vaši utisci biti za nezaborav - istakla je doktorka Đorđević.

SLDPODRUZNICA.jpg
T.S. / Kurir 

SIMPOZIJUM4.jpg
T.S. / Kurir 

"Rekonstruisali smo mnogo odeljenja"

Doktor Saša Đorđević direktor ZC Vranje naglasio je da je Zdravstveni centar u Vranju najveća regionalna ustanova u Pčinjskom okrugu .

- Nama gravitira oko 250.000 stanovnika. U prethodnim godinama od 2019. kada smo otvorili Hirurški blok sa šest hiljada kvadrata na jednom mestu, rekonstruisali smo Infektivno odeljenje, Interno odeljenje Ortopediju, Urologiju, Oftalmologiju, odeljenje Uho, grlo i nos. Ono što je ostalo da se uradi u ZC jeste Dečje odeljenje u skladu sa resornim ministarstvom uz saradnju sa ministrom za javna ulaganja..Očekujemo tu rekonstrukciju u 2025. godini, Ono što je moja obaveza dok sam na ovom mestu da se i prostorno rešimo kako i dolikuje Onkologiji naveo je direktor ZC Vranje dr Saša Đorđević i istakao da je Vranje od Ministarstva zdravlja dobilo 36 novih specijalizacija i 3 subspecijalizacije.

Doktor Nikola Popović, član Gradskog veća za oblast zdravstva je u ime gradskog rukovodstva učesnicima simpozijuma poželeo dobrodošlicu, i rekao da je srećan što se eminentan skup održava u našem gradu.

- Lokalna samouprava ponosna je na Dnevnu onkološku bolnicu u Vranju koja postoji već 15 godina i gde dolaze pacijenti iz Pčinjskog okruga i sa Kosova i Metohije. Svesni smo koliki je značaj Dnevne onkološke bolnice, i upravo iz tog razloga činimo sve da pomognemo i zaposlenima i pacijentima koji se ovde leče. Nastojimo da budemo pravi partneri jer samo uz jedan takav pristup možemo pomoći najteže obolelim pacijentima. Vi ste tu da lečite, ali morate imati pravu podršku svih organa vlasti. Zahvaljujući državi širom Srbije organizuju se preventivni pregledi, i sami smo svedoci koliko je tom prilikom otkriveno novoobolelih ljudi od kancera,i to u ranoj fazi kada je rak izlečiv. Vi najbolje znate šta to znači i koliko će ljudskih života biti spašeno, uz primenu savremenih i inovatnih terapija, koje su sada dostupne i u našoj zemlji . Na nama je da stalno podižemo svest o značaju prevencije, i to činimo jer je to jedini način da smanjimo stopu smrtnosti od ove opake bolesti“ istakao je dr Popović. 

SIMPOZIJUM2.jpg
T.S. / Kurir 

SIMPOZIJUM.jpg
T.S. / Kurir 

SIMPOZIJUM1.jpg
T.S. / Kurir 

U Dnevnoj bolnici za hemioterapiju, za petnaest godina rada otvoreno je više od 6 i po hiljada kartona, obavljeno oko 80.000 pregleda, dato više od 50.000 terapija urađeno više od 25.000 konzilijumskih pregleda. Konačan broj pokazuje da je u Dnevnoj bolnici obavljeno 155.000 pregleda. U bolnici rade dva lekara od skora sedam sestara, a do tada samo njih četvoro.

Načelnik Dnevne bolnice primarijus dr Kosta Zdravković specijalista interne medicine subspecijalista onkolog, uspešno i predano vodi bolnicu 15 godina.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što ste došli na Treći simpozijum Dnevne bolnice za hemioterapiju u Vranju 365 dana spremane, došlo je 250 učesnika, 25 predavača, 6 sesija, 20 farmaceutskih kompanija koje su podržale skup i ja im na tome zahvaljujem, jer bez njih ovo ne bi moglo da se održi ovde u Vranju. U naredna tri dana ćemo deliti saznanja nešto ćemo mi učiti od kolega iz kliničkih centara, nešto će oni od nas učiti. Želim vam uspešan sastanak, želim vam tri lepa dana u Vranju i počnimo sa stručnim delom - rekao je na otvaranju simpozijuma dr Kosta Zdravković. 

T.S. / Kurir Simpozijum u Vranju

U okviru trodnevnog rada učesnika simpozijuma biće reči o inovativnim metodama u hematologiji, lečenju karcinoma pluća, dojke, ginekoloških, gastroenteroloških i uroloških karcinoma, kao i novinama u patologiji i patohistološkoj dijagnostici.

Kurir.rs/Tatjana Stamenković