LOZNICA – Da su naručivali vreme bolje ne bi imali organizatori danas održanih četvrtih ‘‘Miholjskih susreta sela’‘ u Lešnici kod Loznice. Sunčano, blizu dvadeset stepeni, pravi dan za druženje na otvorenom, a bilo ga je i te kako na skupu koji je počeo od deset sati ujutro i trajao sve dok večeras nije završen odličan koncert Dženana Lončarevića.

Priliku da pokaže šta ima iskoristilo je na etno-bazaru četrdesetak izlagača raznoraznih rukotvorina i domaćih proizvoda, mogao se pazariti kvalitetan med i ostali pčelinji proizvodi, sokovi, vina, rakije, zimnicu po receptu ‘’naših baka’’, suvo meso, slaninica, popiti kafa, ali i besplatno probati gulaš od učesnika ‘’Kotlićijade’’ u neograničenim količinama. Predstavilo se i petnaestak ovdašnjih privrednika, vrilo je na sve strane. Ove godine nadmetalo se u spremanju gulaša pedesetak ekipa, osim što se na sve strane seckalo, mljackalo, sve to je pokrivala gromoglasna muzika svih žanrova, koja se mešala sa mirisom vrućeg gulaša koji je mamio posetioce. Posebnu pažnju privuklo je mesto sa dva ražnja. Tu su dve svinje od po oko 180 kila ‘’pukle’’ za tren oka pa je red došao i na treću. Bilo je i raznih sportskih nadmetanja, deca iz vrtića pokazala su šta znaju, održana je ’’Parada budućnosti’’, igrali su folklorni ansambli, a predstavilo se i Udruženje lešničkih privrednika i preduzetnika. ‘‘Miholjske susrete sela’’ otvorio je gradski menadžer Dejan Stalović koji je rekao da je ovo prilika za druženje, ali i način da se čuvaju tradicija, stari zanati, a privrednici pokažu dostignuća.

T.Ilić Majstori kotlića

- Namera rukovodstva grada i gradonačelnika je da se Loznice ravnomerno razvija, a ovo je prilika da pokažemo da manifestacije mogu dobro organizovati i u Lešnici, Banji Koviljači, Tršiću, ne samo u gradu. Loznica će i ubuduće podržavati ovu i slične manifestacije – kazao je od dok je direktorka Turističke organizacije grada Loznice (TOGL) Snežana Perić istakla da Loznica pruža ogromnu podršku Ministarstvu za brigu o selu koje je pokrovitelj manifestacije.

Prema njenim rečima ovo su četvrti susreti, a za kratko vreme postali su izuzetno bogata manifestacija kao da traju deceniju duže.

- Nama je cilj da ova manifestacija preraste u regionalnu, a možda da dobije i međunarodni karakter jer Lešnica ima odlične kapacitete, tehničke i ljudske – kazala je ona.

Pre nego što se zasviralo proglašeni su pobednici ‘’Kotličijade’’, a žiri je ocenio da je najbolji gulaš imala ekipa Branka Vilotića ‘’Lovci iz Lešnice’’, drugi su ‘’Lešnički dečaci’’, a treće bezimena ekipa iz Lešnice pa su Lešničani ostvarili gulaški het-trik.
- Tajna našeg gulaša su druženje i prijateljstvo. Kuvali smo ga četiri sata, a u njemu su meso divljači, govedina, svinjetina i ‘’tajni sastojak’’ suvi vrganji. Prvi put da se takmičimo, ranije smo kuvali za meštane, prijatelje, i odmah pobeda. Nagrada posvećujemo našem prijateju, lovcu, Predragu Petroviću koji, nažalost,više nije sa nama – kazao je Vilotić, inače, nastavnik engleskog.

Druženje je završeno uz Dženanove hitove koji je publika pevala horski i mnogima će ovogodišnji Miholjdan sigurno ostati u lepom sećanju. Inače, četvrte ‘‘Miholjske susrete sela’‘ organizovali su MZ Lešnica, TOGL i lešnički privrednici uz podršku Grada Loznice i pokroviteljstvo Ministarstva za brigu o selu. Kako se na kraju čulo, peti susreti biće još bolji jer ovde svake godine lestvicu pomeraju naviše.

Kurir.rs/T.Ilić