U porti crkve Lazarice održan je program „Pod nebom Lazarevog grada“ posvećen sećanju i 580 – godišnjici od smrti princeze Olivere, najmlađe ćerke Kneza Lazara. Značajna uloga princeze Olivere u održanju srpske države u najtežim vremenima oslikana je kroz govor, pesmu i igru. Program je izveden u okviru obeležavanja Dana oslobođenja grada Kruševca. Inicijator ideje je Udruženje žena „Jasika“, a u realizaciji su učestvovali i Kruševačka eparhija, Narodni muzej i Kulturni centar.

Uvodnu reč dao je starešina crkve Lazarice, protojerej Željko Marković.

- Nema boljeg mesta od ovog gde se može dočarati veličina žrtve princeze Olivere Lazarević, najmlađe kćeri Kneza Lazara. Nakon Kosovskog boja, srpska država pada na pleća kneginje Milice, koja odlučuje da ostane u Srbiji i sklopi mir sa Turcima, predajući svoju najmlađu ćerku Bajazitu, sinu pogubljenog sultana Murata. Oliverin život je bio u znaku krsta koga se nikad nije odrekla, zadržavši svoju pravoslavnu veru, čak i u uslovima udaje za osmanskog velikaša.

Ž.M./Kurir Pod nebom Lazarevog grada

Slovo o Oliveri Lazarević kazivao je direktor Narodnog muzeja Nikola Pantelić:

- Najčuvenija srpska princeza, 12 godina provela u haremu osmanskog sultana Bajazita, kao zalog miru između srpske kneževske porodice i Osmanskog carstva, a jedno vreme i u zarobljeništvu mongolskog emira Tamerlana, kao zatočenica nesrećnih okolnosti nakon Angorske bitke 1402.godine. Svoje mesto u haremu i sultanovom srcu često je koristila da pomogne svom napaćenom narodu i državi. Olivera Lazarević smatra se žrtvom biblijskog karaktera, bogougodnom i hristolikom žrtvom, prinetom iz slobode, ljubavi i poslušanja prema svome rodu i otačastvu.

U programu su učestvovale vokalne solistkinje Katarina Božić i Kristina Anđelić, a KUD „Zapis“ iz Trstenika je dočaralo igre sa dvora. Dramska umetnica Danica Petrović je izvela svoje autorsko delo, odlomak iz monodrame „Princeza Olivera“, uz pratnju crkvenog hora „Sveti Knez Lazar“.

Kurir.rs/Ž. Milenković