U Kruševcu je održan 16. poljoprivredni sajam, koji je po broju izlagača i posetilaca, ali i raznovrsnosti štandova, postao je jedan od najznačajnijih agrobiznis događaja u regionu.

Pored brojnih učesnika, poljoprivrednih proizvođača i stručnjaka, Sajmu su prisustvovali i predstavnici rukovodstva Grada, a zvanično ga je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević. Pomoćnik ministra izrazio je podršku Poljoprivrednom sajmu. 

-Ministarstvo podržava realizaciju ove manifestacije koja promoviše svo bogatstvo i raznolikost poljoprivrednog asortmana našeg područja, ali okuplja i ljude iz drugih interesnih branši koje gravitiraju poljoprivredi. Rebalansom republičkog budžeta, za oblast poljoprivrede izdvojeno je rekordnih 138 milijardi dinara, što je za 7% više nego prethodni put.Samo zajedno, jedinstvenom politikom, Ministarstvo i lokalne samouprave mogu trasirati put koji će biti na dobrobit svih, kako države, tako i individualnih poljoprivrednih proizvođača. Jedan od svakako najznačajnijih načina je - davanje subvencija, za sve ono za šta oni iskažu najveću potrebu, istakao je on.

poljoprivredni sajam u krusevcu (1).jpg
Ž. M. 

Učesnicima Sajma se obratio i gradonačelnik Ivan Manojlović. 

- Drago mi je što je iz godine u godinu sve veći broj učesnika Sajma, što govori o značaju i mestu koje je zauzeo u kalendaru najvažnijih poljoprivrednih manifestacija u regionu, ali i šire. Ove godine izdvojili smo iz budžeta preko 60 miliona dinara za razvoj poljoprivrede i trudimo se da svake godine ta cifra bude veća, s obzirom na značaj ove privredne grane i potencijale našeg regiona. U tom kontekstu, radimo i na sređivanju seoskih puteva i druge potrebne infrastrukture. Domaćinsko vođenje republičke politike u oblasti agrara, mora da se reflektuje na lokalne samouprave kako bi jedinstveno i optimalno vodili ovu privrednu granu koja postaje sve važnija, kazao je
Manojlović.

Na Sajmu su se predstavili najveći proizvođači stočne hrane, zaštite bilja, semenske robe, baštenske opreme, alata, poljoprivredne mehanizacije, opreme, osiguravajuće kuće, zadruge, turističke organizacije, udruženja iz oblasti agrara, instituti, škole, poljoprivredne savetodavne i stručne službe, RPK Kruševac, Poljoprivredni fakultet u Kruševcu i brojna gazdinstva.

Ilustrativan je primer originalnih ideja nekoliko izlagača. Raša Skenderović iz Potkova, kod Novog Pazara, izložio je egzotično voće – crni godži, koji je vrlo koristan za ljudsku ishranu i lekovit, a vrlo redak na prostorima Balkana.

Rasadnik „ViN Marković“ iz Milutovca se predstavio sadnicama starih srpskih voćnih sadnica i onih iz Japana i drugih zemalja. Vlasniku Dragoljubu u radu pomažu sinovi, koji su završili fakultete, napustili dobro plaćene poslove i vratili se u selo.

Ž. M. Poljoprivredni sajam u Kruševcu

Apartmani Rosica, kod Ribarske Banje, su ponudili moderno shvatanje seoskog turizma sa elementima nauke, prosvete i kulture, koje je organizovao prof. dr Bratislav Milovanović iz Niša. U  okviru Sajma je organizovana i 22. Regionalna stočarska izložba u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, kao i izložba poljoprivrednih proizvoda, domaće radinosti, rukotvorina, ukrasnog sadnog materijala, meda, vina i rakije.

Pažnju posetilaca privukla su i takmičenja u pripremanju kotlića, ajvara, srpskih tradicionalnih jela, slavskog kolača, a stručni žiri je birao i najlepši štand mesne zajednice, etno i školski štand, kao i najkvalitetniji ukrasni sadni materijal. 

U kulturno – umetničkom programu nastupili su gosti sa Kosova i Metohije – društvo „Jovan Kojić“ iz Vrbovca, KUD „Mladost“ iz Makrešana, KUD „Čarapanka“ iz Krvavice i vokalne solistkinje Sanja Ivanović i Kristina Damnjanović. U realizaciji Sajma učestvovali su i: JP Poslovni centar, JKP Kruševac, JKP Vodovod, Kulturni centar, Služba MZ i RPK Kruševac.

Kurir.rs/Ž. Milenković