Povodom obeležavanja 17. oktobra – Svetskog dana borbe protiv siromaštva i gladi, korisnici narodne kuhinje u Loznici danas su dobili pojačan obrok. Prema rečima Zorke Vladić, sekretarke lozničkog Crvenog krsta, uz redovno jelo dobili su i voće, sokove, slatkiše, testeninu, marmeladu, a svim korisnicima podeljene su torbe za hleb i kuhinjske krpe.

Na sva tri punkta, na lozničkoj Zelenoj pijaci, u Klupcima i Lešnici, obezbeđeni su pojačani obroci za svih 156 korisnika narodne kuhinje. Upućen je apel svim pekarama u gradu da se pridruže akciji solidarnosti tako što će danas pokloniti nekoliko besplatnih kupovina sugrađanima, svojim kupcima, za koje znaju da su u teškoj materijalnoj situaciji i odazvalo se njih nekoliko.

LOZNICA - Danas pojačan  obrok.jpg
Crveni krst Loznica 

 - Narodna kuhinja lozničkog Crvenog krsta u Loznici ima 81 korisnika, 23 u Klupcima i 52 u Lešnici gde smo lane otvorili punkt. Među korisnicima je u ovom mesecu 28 dece kao i 75 starih i teže bolesnih osoba. Inače, u našoj narodnoj kuhinji obrok čini pola litre kuvanog jela, sto grama prerađevine ili mesa i pola vekne hleba. Priprema ga lozničko JKP "Naš dom" i taj obrok je možda među tri najkvalitetnija u Srbiji, a Loznica je među retkima koji cele godine realizuju program narodne kuhinje, korisnici imaju i subotom kuvani obrok, a jedini suvi dobijaju nedeljom - kazala je Vladićeva.

LOZNICA - Pokloni.jpg
Crveni krst Loznica 

Za program narodne kuhinje iz ovogodišnjeg gradskog budžeta su planirana 23 miliona dinara, loznički Crveni krst učestvuje sa značajnim delom, a za deset meseci programa od Crvenog krsta Srbije dobija deset osnovnih namirnica što sve doprinosi da obroci budu redovni i kvalitetni, objašnjava ona.

U Loznici narodna kuhinja sa prekidima radi od 1993. godine, a neprekidno dve poslednje decenije, s tim što postoji potreba za izmeštanjem njene mreže iz gradske sredine na teren.

Kurir.rs/T.Ilić