Književni klub "Bagdala" iz Kruševca dodelio je godišnju nagradu za doprinos književnosti za decu "Branko L. Lazarević" profesorki dr Zorani Opačić iz Beograda.

Zorana Opačić rođena je i odrasla u profesorskoj porodici u Kruševcu, u ulici Majke Jugovića. Roditelji Zvonimir – Zvonko i Vidosava Opačić radili su u nekadašnjoj Pedagoškoj akademiji. U rodnom gradu završila je Osnovnu školu "Vuk Karadžić" i gimnaziju. Na Filološkom fakultetu u Beogradu završila je studije srpske književnosti, magistrirala i doktorirala. Radi na Fakultetu za obrazovanje učitelja i vaspitača (donedavno Učiteljskom fakultetu) Univerziteta u Beogradu kao redovni profesor književnosti za decu i mlade.

Bavi se istraživanjem književnosti za decu i mlade, savremene srpske književnosti i nastave srpskog jezika u osnovnoj školi. Objavila je nekoliko naučnih knjiga o srpskoj književnosti. Priredila je više od dvadeset knjiga, zbornika i antologija, među kojima Antologiju književnosti za decu u ediciji Deset vekova srpske književnosti Matice srpske (2018). Sačinila je i desetak udžbenika i lektira za osnovnu školu.

КК Багдала Крушевац, руководство.jpg
Privatna Arhiva 

Kourednica je naučnog časopisa Detinjstvo Zmajevih dečjih igara iz Novog Sada i urednica Savetovanja Zmajevih dečjih igara. Od 2022. rukovodi kursom Istorija srpske kulture NOKC "Vuk Karadžić" u Tršiću (pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete), za talentovane učenike iz Srbije i okruženja. Predsednica je Upravnog odbora Zadužbine "Desanka Maksimović" i Fondacije "Grozdana Olujić".

Učestvovala je u radu više žirija za najbolje knjige za decu u zemlji i regionu.

Dobila je nagrade Sima Cucić (2019), Nagradu Zmajevih dečjih igara za popularizaciju književnosti za decu (2020) i Nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade za doprinos i razvoj književnosti za djecu (2020).

Kurir.rs/Ž. Milenković