U noći između četvrtka i petka prepolovljeno je stado od 80 ovaca porodice Mladenović u Pavlovcu kod Vranja. Smatraju da je čopor vukova napao stado. Selo je ravničarsko, naseljeno, pored auto-puta i nije zabeleženo da se vukovi spuste tako nisko, u potrazi za hranom.

Pokazuje nam Zoran Mledenović staze i tragove čopora, prošli su ispod žice. Ovce su tokom noći bile napolju, pored ambara.

“Zatekao sam stravičan prizor, bilo je 21 ovca udavljena, mrtva, i 3 jaganjca, 20 ovaca su bile zadavljene, ali su još bile na nogama, iz grla je curila krv, od muke nisam znao šta ću”, jada se Zoran Mladenović iz Pavlovca.

2024-10-18 17_30_43-RTS __ Srbija danas __ U domaćinstvu u Pavlovcu kod Vranja stradala polovina sta.jpg
RTS Printscreen 

Dodaje da su sve ovce bile umatičene:

“Sve ovce su bile sjagnjaste, napravljena je velika šteta, pored štete ono je žalosno što mi se desilo, i za stoku i za ljude, a vukovi koji su ušli u ograđenom prostoru, gde leže ovce, nije bio jedan vuk, to je bio čopor vukova, po tragu, gde su ušli, kad smo videli i išli prema njima, videli smo da je bilo mnogo vukova”.

Deset godina Mladenovići čuvaju ovce, imali su ih 450 u planinskom selu, napadali su ih vukovi i tamo, povremeno bi stradalo po par ovca. Smanjili su stado, i preselili ih bliže gradu, nameravali da ih zaštite.

“Ostalo je oko 30-tak zdravih, takoreći, a juče mi je posle ovog uginulo još 8 ovaca, posle onih što su bile izedene”, dodaje Zoran Mladenović.

2024-10-18 17_31_15-RTS __ Srbija danas __ U domaćinstvu u Pavlovcu kod Vranja stradala polovina sta.jpg
RTS Printscreen 

Nisu komšije čule ništa neobično tokom noći. Farma, na kojoj sem ovaca ima i krava, udaljena je od kuća par stotina metara.

Neki meštani kažu da preko noći ništa nisu čuli, drugi su čuli lajanje, ali ono “normalno”. Deca se plaše, kažu i dodaju da moraju da ih nose u školu i da ih vraćaju.

Policija, veterinari, inspektori i članovi Udruženja lovaca obišli su farmu, zatekli uznemirujući prizor. U Udruženju lovaca kažu da će tek veštačenjem stručnjaci utvrditi da li je to bio napad vukova ili pasa lutalica. Vlasnicima domaćih životinja savetuju.

2024-10-18 17_30_57-RTS __ Srbija danas __ U domaćinstvu u Pavlovcu kod Vranja stradala polovina sta.jpg
RTS Printscreen 

“U noćnim uslovima da to bude zatvoreno u oborima, od čvrstog materijala, da ne može da uđe divljač, odnosno vuk, da napravi štetu, ili u dnevnim uslovima, da tu bude stalno pastir sa njima i kerovi da budu sa ovcama”, savetuje Dobrivoje Ivković, upravnik lovišta Fazan.

Lovočuvari su pojačali nadzor, kontrolišu lovišta, do sada nije uočeno povećanje broja vukova.

Kurir/RTS