U Sremskoj Mitrovici, zajednica se okuplja oko plemenite akcije koja ima za cilj da vrati veru u ljudsku dobrotu i solidarnost. Ispred jednog poslovnog prostora, roditelji su na nagovor mališana započeli akciju pod nazivom „Ako imaš, ostavi; ako nemaš, uzmi“. Ova inicijativa omogućava sugrađanima da donesu višak odeće ili obuće i ostave ih na jednom mestu, kako bi oni kojima je pomoć potrebna mogli da uzmu ono što im nedostaje.

Ideja ove akcije jeste da oni koji imaju doniraju i ostave u kutiju, a zatim oni koji nemaju mogu uzeti šta im je potrebno. Šta će građani donirati nije određeno – ko šta ima i želi da pomogne.

Ideja za ovu akciju proizašla je iz sličnih inicijativa viđenih u drugim gradovima, a njen cilj je da se stvori osećaj zajedništva i podrške među sugrađanima.

„Ispred naše menjačnice postavljena je gajbica koja će biti dostupna čak i nakon radnog vremena. Ako nemaš, uzmi! Ako imaš, ostavi! Nekome malo znači sve!“ izjavila je Jovana, majka dečaka koji je do nedavno prodavao igračke kao humanitarnu pomoć.

Jovana je istakla kako se vodi rečenicom: „Čini dobro i dobru se nadaj“, naglašavajući da materijalna dobra nisu sve u životu.

"Jer džabe ti sve pare ovog sveta ako nemaš zdravlje. Ako si sam i nemaš oko sebe nikoga, ništa sa ovog sveta ne možeš poneti sa sobom“, dodala je.

U Sremskoj Mitrovici, nastavlja se tradicija humanitarnog delovanja, a Jovana je podsetila Mitrovčane na akcije koje su organizovali za mnoge kojih danas nema.

„I dalje kod nas je unutra Aleksandrina kutija, za Teodoru, Irenu … I dalje je tu Nikolina kutija za prodaju igračaka. Mi ćemo se truditi i dalje. Iako Mina i Aleksandra nisu tu, živeće kroz naša dobra dela i neće biti zaboravljene“, naglasila je Jovana.

Ova akcija poziva sve sugrađane da se uključei doniraju ono što mogu. Bez obzira na to koliko skromno ili veliko bilo, svaka donacija može pomoći nekome ko je u nevolji.

Kurir.rs/Dijana Šćekić